› Městské SUV exkluzivně pro Čínu: ŠKODA KAMIQ bude mít výstavní premiéru na autosalonu Auto China v Pekingu
› ŠKODA chce do roku 2020 zdvojnásobit dodávky čínským zákazníkům na 600 000 vozů ročně
› Rekordní rok 2017: zákazníkům v Číně bylo dodáno 325 000 vozů značky ŠKODA
› Čína je od roku 2010 největším trhem české automobilky
› Od vstupu na čínský trh v roce 2007 bylo zákazníkům dodáno více než 2 350 000 vozů značky ŠKODA

ŠKODA SUV

Značka ŠKODA chce svou silnou pozici na čínském trhu i nadále posilovat a do roku 2020 zdvojnásobit dodávky zákazníkům na 600 000 vozů ročně. Za tímto účelem značka podniká další kroky ve své modelové ofenzívě na čínském trhu. V současné době vyvíjí česká automobilka nové modely segmentu SUV, speciálně uzpůsobené požadavkům čínských zákazníků. Na autosalonu Auto China 2018 v Pekingu (od 25. dubna do 4. května) ŠKODA představí nové městské SUV. ŠKODA KAMIQ bude na čínský trh uvedena jen několik měsíců po své světové premiéře.

V roce 2017 oslavila značka ŠKODA desáté výročí svého vstupu na čínský trh a představila tři zajímavé produktové novinky. ŠKODA doplnila svou modelovou paletu v Číně o model OCTAVIA COMBI i o obě úspěšné modelové řady segmentu SUV KODIAQ a KAROQ. Tento růstový kurz značka v následujících letech ještě více zvýrazní pomocí dalšího rozšíření své modelové palety. V centru modelové ofenzívy bude zejména rozšíření nabídky vozů segmentu SUV určených speciálně pro čínský trh. Význam čínského trhu ŠKODA v minulém roce zdůraznila v Šanghaji světovou premiérou studie VISION E, která je předobrazem prvního elektromobilu značky v segmentu SUV.

„ŠKODA bedlivě sleduje velmi dynamický růst segmentu SUV na čínském automobilovém trhu. Jen za uplynulé tři roky se poptávka po vozech tohoto segmentu v Číně zdvojnásobila,“ říká předseda představenstva společnosti ŠKODA AUTO Bernhard Maier. „SUV ofenzíva značky ŠKODA v Číně začala úspěšným uvedením modelů KODIAQ a KAROQ. Vůz ŠKODA KAMIQ je nové SUV, vyvinuté exkluzivně pro čínský trh, s jehož pomocí v naší ofenzívě dále pokračujeme. Do roku 2020 chceme dodávky zákazníkům zdvojnásobit na 600 000 vozů ročně. Velký strategický význam přitom mají naše modely v segmentu SUV. Ještě v letošním roce představí ŠKODA další velké SUV a bude tak v Číně nabízet celkem čtyři modely tohoto segmentu,“ dodává Maier.

Pozice modelu ŠKODA KAMIQ je pod kompaktním SUV ŠKODA KAROQ a rozšiřuje tak paletu modelů SUV v Číně směrem dolů. Design odráží klasické prvky modelů SUV značky ŠKODA a byl exkluzivně vytvořen a vyvinut pro čínský trh. Se svébytně tvarovanými světlomety a zadními skupinovými světly se KAMIQ výrazně odlišuje od modelů KAROQ a KODIAQ. Vedle modelu KAMIQ plánuje ŠKODA vývoj dalších modelů kategorie SUV pro čínský trh, které budou „made in China for China“, tj. speciálně uzpůsobené požadavkům a přáním čínských zákazníků.

Historie značky ŠKODA v Číně sahá až do 30. let dvacátého století, již v roce 1936 provozovala česká značka v Říši středu pět obchodních zastoupení. V roce 2007 se česká automobilka na čínský trh vrátila. ŠKODA v rámci partnerství se společností SAIC Volkswagen nejprve zahájila lokální výrobu modelu OCTAVIA. Od roku 2010 je Čína nejvýznamnějším trhem značky ŠKODA. V úzké spolupráci s čínským partnerem SAIC Volkswagen se ŠKODA dosud v Číně rozvinula v etablovaného velkoobjemového výrobce.

V roce 2017 dodala automobilka svým čínským zákazníkům 325 000 vozů a oproti roku 2016 si polepšila o 2,5 procenta (2016: 317 100 vozů). Uplynulý rok je tak dosud nejúspěšnějším rokem značky ŠKODA od opětovného vstupu na čínský trh v roce 2007. Celkem ŠKODA od té doby dodala čínským zákazníkům více než 2 350 000 vozů. Více než polovina, zhruba 1,2 milionu vozů, připadá na celosvětový bestseller značky – model ŠKODA OCTAVIA.

Od loňského uvedení na čínský trh bylo zákazníkům dodáno už 6 400 vozů OCTAVIA COMBI. Vozů ŠKODA RAPID se v Říši středu dosud prodalo téměř 400 000 a ŠKODA SUPERB k úspěchu značky přispěl 318 600 prodanými vozy. Zákazníkům v Číně bylo dodáno celkem 265 100 vozů ŠKODA FABIA a 82 600 vozů ŠKODA YETI. ŠKODA KODIAQ, která se v Číně prodává od dubna 2017, byla čínskými zákazníky skvěle přijata, dosud bylo dodáno 51 100 kusů tohoto velkého SUV. Prodej kompaktního SUV ŠKODA KAROQ byl zahájen v březnu 2018 s 400 vozy prodanými za první měsíc.

Základní kámen budoucího ziskového růstu značky ŠKODA v Číně byl položen 30. března 2016, když zástupci společností Volkswagen, SAIC Motor Corporation Limited a ŠKODA AUTO podepsali memorandum o porozumění. Tato deklarace, podepsaná v rámci státní návštěvy čínského prezidenta Si Ťin Pchinga v České republice, zahrnuje investiční plán ve výši přes dvě miliardy eur, rozložený do pěti let. Cílem je rozšíření modelových řad, například o nové vozy kategorie SUV a vozy s alternativním pohonem.