Za ráj elektromobilů je všeobecně považováno Norsko. Ovšem není to tak zcela pravda. Do vedení se totiž v prvních měsících tohoto roku dostala jiná země.

Německo střídá Norsko

Elektromobil přináší svému majiteli celou řadu výhod a to i velmi sympatické dotace. To jsou hlavní důvody toho, proč se v minulosti tak moc dařilo elektromobilům v Norsku. Největší boom zde zaznamenala společnost Tesla, pro kterou byl norský trh třetím největším odběratelem hned po Spojených státech a Číně.

Ovšem letos má Norsko nového soupeře. V prvním čtvrtletí letošního roku jej předběhlo Německo. U našich sousedů se za první tři měsíce tohoto roku prodalo 17 574 elektromobilů, což je v porovnání s loňským rokem o sedmdesát procent. Vyplývá to z dat evropského průmyslového sdružení ACEA.

Navíc se vzhledem k letošnímu současnému trendu lze domnívat, že trend ještě více poroste, protože nabídku elektrických automobilů budou rozšiřovat všichni velcí němečtí hráči jako Mercedes, BMW a samozřejmě také Volkswagen se svou rodinou I.D.

Elektromobilům se v Evropě daří

Celkově navíc prodej elektrifikovaných vozů v celoevropském měřítku velmi prudce stoupá. Meziroční nárůst činí 41%. Čistě elektrické vozy si polepšily o 35% a hybridní automobily dokonce zaznamenali 47% nárůst. Naopak na ústupu jsou dieselové vozy a to napříč celou Evropou. Meziročně zaznamenali pokles prodejů o 17%.

Německé automobilky však nemají zájem pouze na evropském trhu. Rádi by své elektrické modely nabízely také v Číně a USA. Pomoci by jim mohla i současné nejistá situace společnosti Tesla. „Zlatý věk Tesly se blíží ke konci, brzy se její vozy stanou jen jedněmi produkty z mnoha,“ uvedl Juergen Pieper, analytik společnosti Bankhaus Metzles.