Čínská společnost Geely připravuje uvedení své divize Volvo Cars na burzu. Velká věc ve světě dopravního průmyslu.

Volvo jde na burzu

Primární nabídka akcií by podle zdrojů mohla u tohoto švédského výrobce automobilů začínat na 16 až 30 miliardách dolarů, tedy 342 až 642 miliard korun. Akcie automobilky by mohly být uvedeny na trh již v září a obchodovat by se s nimi mělo v Hongkongu a ve Stockhlomu.

Geely v roce 2008 koupila Volvo Cars od amerického Fordu za 1,8 miliardy dolarů. Ovšem automobilce se pod čínským vedením podařilo zvrátit svůj neblahý osud a zastavit pokles prodejů, se kterými se automobilka potýkala. Ford převzal Volvo Cars v roce 1999 od švédské skupiny Volvo, která se momentálně soustředí na výrobu nákladních automobilů.

Zájem stoupá

Mluvčí Volvo Cars uvedla, že primární nabídka akcií je jednou z možností, ale zároveň upozornila, že rozhodnutí závisí především na mateřské Geely. Ta sdělila že situaci stále podrobuje zkoumání a zatím prý nebylo učiněno rozhodnutí o tom, jak bude dále postupovat.

Společnost Volvo Cars minulý rok provozní zisk o 28 procent na rekordních 14,1 miliard švédských korun, což je v přepočtu 571 577 vozů a to zejména díky silné poptávce po modelu XC 60 a po vozech ze série 90.