Papež a Lamborghini to nejde moc dohromady a přesto papež jedno takové skutečně vlastní. Nemyslete si však že by se v něm svatý otec proháněl po Vatikánu, automobil šel do aukce a vybral se velký balík peněz.

Zlatobílý Huracan

Celkově bylo vybráno 715 tisíc eur, tedy asi 18,2 milionu korun, za které zájemce dostane unikátní bílý model vozu Lamborghini Huracán, který od italské automobilky dostal loni papež František. Informovala o tom agentura AFP s tím, že výtěžek z dražby půjde na charitativní účely.

Částka bude použita na financování rekonstrukce obydlí, náboženských prostor a veřejných budov v irácké oblasti Ninive s cílem pomoci válkou postiženým křesťanům a pomoci jim najít znovu své mořeny a důstojnost.

 

Kromě toho chce Vatikán podpořit i italské sdružení, které pomáhá obětem prostitučních gangů. V Africe momentálně působí hned dvě italské organizace s tímto zaměřením.

Pro dobrou věc

Automobil v bílo zlatých, papežských barvách byl nabízen v Monaku, kde jej dražila britská aukční síň Sothesby´s. Papež minulý rok v listopadu darovaný sportovní vůz vysvětil a na kapotu dokonce přidal svůj podpis. Cena vozu byla dle katalogu odhadována na 250 tisíc až 350 tisíc eur. Nakonec se však automobil prodal za dvojnásobnou cenu. Identita kupce je však neznámá.

Pro papeže se však nejednalo o první neobvyklý dar. Vlastně je na ně docela zvyklý. Zatímco náš prezident dostává becherovkové kulomety, papež v minulosti obdržel například Harley-Davidson, který poté taktéž poslal do charitativní dražby.