Systém s názvem Digital Light debutoval v Ženevě a Mercedes jej brzy začne prodávat spolu se svými vozy. O co se jedná?

Digitální novinka

Světelná technologie postupuje doslova mílovými kroky. Xenonové světlomety začínají být vytlačovány těmi diodovými a u automobilů se začínají objevovat i laserové světla. Mercedes však nyní přichází s další technologií, tentokráte v podobě Digital Light. K čemu bude?

„Díky rozlišení přesahující jeden milion pixelů na světlomet Digital Light nejenže za každé jízdní situace vytváří ideální světelné podmínky, ale také dále rozšiřuje vizuální podporu našich jízdních asistentů,“ říká o novince vedoucí vývoje Mercedesu Ola Källenius.

Digitální světla jsou tak novou funkcí, kterou u těch současných ještě nenajdeme. Nejen že osvětlují prostor před samotným vozidlem, ale také umí na silnici zobrazit různé symboly, pomocí nichž může řidiči pomoci, popřípadě jej varovat před nebezpečím.

Co to umí?

Automobil tak prostřednictvím světel a zobrazovaných symbolů umí řidiče varovat například před hrozícím náledím, nebo před vozem v mrtvém úhlu. V zúžení zase automobil promítne na silnici dvě světelné čáry, které jasně vymezí šířku automobilu, což pomůže orientovat se řidiči v omezeném prostoru. Pomocí zobrazované šipky zase vůz varuje před chodcem nacházejícím se blízko vozovky.

 

Jen o této funkci však novinka není. Automobilka se pochlubila tím, že nový systém pracuje, ještě více precizněji, než stávající světlomety Multibeam LED. Výkonné počítače využívající data poskytována kamerami a senzory a také navigací dovedou tyto informace zpracovat a nastavit světelné podmínky tak, aby byly řidiči co nejpříjemnější, a zároveň zamezí oslnění řidiče v protijedoucím vozidle.

Nová světla by měla být prozatím dodávána do luxusního sedanu Mercedes-Maybach S. První vozy s touto technikou se mají na trhu objevit ještě v první polovině tohoto roku.