Ruský prezident obdržel novou státní limuzínu, kterou již prezentoval jednomu z potenciálních zájemců. Limuzína je totiž určena i na export.

Víc než ruský standard

Na ruské státní limuzíně se pracovalo od roku 2012 a dokončen byl letos. Jako první se v ní samozřejmě svezl Vladimir Putin a to při své inauguraci. Nepoužil jí však jen tehdy. Nyní jí ukázal také jednomu velmi významnému hostu.

Tím je korunní princ z Abu Dhabí Mohammed bin Zayed Al Nahyan, který si vůz prohlédl během své návštěvy Moskvy. Automobil mu odprezentoval přímo Vladimír Putin, který jej nechal nahlédnout do interiéru vozu a dokonce se do ní i posadit, což princ okomentoval tak, že je automobil velice komfortní.

Zda bude mít princ o automobil zájem či nikoliv momentálně není jasné, ovšem určitá šance tu je. Navíc automobil nebude primárně určenou pouze pro nejmocnější osoby této planety, ale od příštího roku se začne dodávat i prvním zájemcům z Ruska a následně se bude také vyvážet do světa.

Arsenal, Senat i Komendant

Momentálně se plánuje postavit 70 kusů, následně 200 a poté 300. Ve finále by mělo být postaveno až 5 tisíc kusů tohoto automobilu za jeden rok, do čehož však budou započteny i další vozy z projektu Průvod. Na shodném základu, tedy platformě EMP, by mělo být postaveno také SUV či minibus. O výrobu se stará společnost Sollers, která vlastní UAZ.

Automobil bude nabízen pod značkou Aurus, což je kombinace výrazů pro zlato AU a Rusko, Rus. Jednotlivé modely budou pojmenovány podle věří v Kremlu a již odhalená limuzína tak nese název Senat, plánovaný minibus bude Arsenal a SUV Komendant. Počítá se navíc také se sedanem, tedy zkrácenou verzí limuzíny.

Aurus Senat se může pochlubit hybridním motorem o výkonu 440 kW, který je kombinován s devítistupňovou převodovkou. Síla motoru je navíc přenášena na všechna čtyři kola.