V současné době tvoří modely SUV více jak třetinu všech prodaných vozů. Automobilka Audi se domnívá, že tento počet však v příštích letech ještě více poroste.

Milované SUV

V loňském roce se kategorie sportovně-užitkových vozů stala vůbec nejžádanějším segmentem nejen u nás. Předběhl dokonce tak populární nižší střední třídu. V loňském roce činil prodej SUV a crossoverů na zdejším trhu 24,3%, ovšem za první tři měsíce letošního roku se již jedná o číslo 28,4% a rozhodně nekončíme.

Do propočtu se pustilo také Audi, které prodalo zákazníkům v letošním roce již 287 tisíc automobilů kategorie SUV, což představuje podíl 36,6% z celkových prodejů. V USA dokonce Audi hlásí, že její modely Q tvoří dokonce 51% podíl. A jak to tak vypadá tento trend jen tak neopadne.

Audi předpokládá, že se prodeje segmentu SUV budou navyšovat i v dalších letech a to na více jak 50% v celosvětovém průměru. V praxi to tedy znamená, že do roku 2025 bude každý druhý automobil SUV či crossover.

Audi o tom ví své

Nejúspěšnějším modelem značky Audi je SUV Q5, který si jen za minulý měsíc pořídilo 24,5 tisíce majitelů. Od počátku letošního roku se prodalo již 125 tisíc kusů tohoto vozu a brzy by se měl objevit další velmi očekávaný model, kterým bude vlajková loď Q8.  Toto SUV s kupé prvky by mělo na trh zamířit v druhé polovině letošního roku a to v USA a v Evropě by se pak mělo objevit v prvních měsících příštího roku.

„Nové prémiové SUV je ideálním přírůstkem do segmentu a představuje další převratný krok naší iniciativy,“ uvedl Bram Schot, člen představenstva zodpovědný za prodej a marketing. Závěrem dodal, že největší zájem o Q8 se očekává na trzích v USA a Číně.