Pokud se řekne elektromobil, mnohým vyvstane na mysli Tesla. Ovšem elektromobily se dělají i v Číně. Automobilka Byton nyní představila svůj druhý koncept, kterým je model K-byte.

Tajemný Byton

Značka se poprvé světu představila na letošním veletrhu CES v Las Vegas, kde také představila svůj první koncept elektrického SUV. Ten byl tehdy představován jako Byton Concept, ovšem dnes jej známe pod názvem M-Byte a již příští rok by se měl začít sériově vyrábět.

Tento model nyní dostal bratříčka, který nese název K-Byte a jedná se v pořadí o druhého zástupce značky, který je podobně jako starší crossover taktéž prezentován jako koncept, který bude sloužit pro sériově vyráběný model.

Byton K-Byte zaujme především svým designem který navazuje na crossover, ale jeho tříprostorová karoserie působí ještě více dynamičtěji. Byton o automobilu prozatím neprozradil žádná technická data, ale vyzdvihuje aerodynamický funkční styl a zároveň také celou řadu emocí.

Technologie na úrovni

Koncept má vedle vhledu zaujmout i skutečností, že je schopen poskytnou autonomní řízení čtvrté úrovně. Systém využívá senzory LiDAR, které jsou ve výsuvných pouzdrech umístěny na bocích vozu za předními koly a také u zadního a čelního okna.

Byton na vývoji vozu spolupracoval se společností Aurora a do konce roku 2020 by měl být schopen nabízet flotilu testovacích prototypů s řízením úrovně 4. Tato vozidla pak samozřejmě poslouží i pro vývoj systémů, kterými budou osazeny sériové modely.

K-Byte se má podle plánů proměnit v sériově vyráběný automobil v roce 2021. Nejdříve bude nabízen na čínském trhu a poté zamíří na ten Evropský a severoamerický. Finanční jistotu značce zajišťují investoři, mezi kterými je například FAW Group či Contemporary Amperex Technology.