Britové se rozhodli přijít na důvody, proč vozy Tesla s aktivovaným režimem autopilot bourají do překážek před sebou. Výsledkem jejich zjišťování je především nepozornost řidičů.

Dobrý pomocník, ale špatný řidič

V poslední době se objevilo několik případů nehod vozů Tesla, kdy některé z nich byli i smrtelné. Veřejnost se divila, jak je něco takového vůbec možné, když by měl být elektronický pomocník schopen podle společnosti právě něčemu takovému předcházet. Video ze zkoušek však dokazuje, že důvod problému nespočívá ani tak ve voze samotném.

Podle Britů je na vině především nejasnost, zda je automobil schopen zvládat jet sám. Připomínají, že pně autonomní vozy zatím na trhu nejsou. Existují pouze automobily se systémy, které napomáhají řidiči s řízením, v případě problému je však na řidiči, aby celou situaci vyřešil a zareagoval. Tyto systémy navíc zvládnou fungovat pouze za určitých situací a to je zároveň problém, protože například název tohoto pomocníka, Autopilot, je v případě Tesly velice matoucí

Video ukázka

Lidé by si měli uvědomit, že i se zapnutým systémem musejí dávat na automobil pozor a být připraveni převzít řízení. Pořád totiž nejde o autonomní vůz, ale o automatizované vozidlo, které neumí zázraky, tak jak je jeho schopnost občas mylně vykládána.

Je to však velmi složité, zvláště pak vidí-li řidič, jak si autopilot pohrává s přehledem s vozovkou v normálních situacích. Postupně v něj získá důvěru a poté mu dovoluje stále více a více, což může dopadnout i tragicky. Skvělým příkladem takové situace je právě i ta na přiloženém videu, které zachycuje Teslu Model S. V běžných situacích se vůz perfektně drží v pruhu. Ovšem v momentě, kdy se na silnici objeví překážka, v tomto případě stojící vůz, Tesla je bezradná.