Švédská automobilka potvrdila, že jejím čistě elektrickým vozem bude SUV XC40, po kterém bude následovat větší XC90.

Volvo jde na elektřinu

Švédská automobilka nedávno odprezentovala svou novinku kterou je model S60. Během premiéry se pak rozhovořil Thomas Ingnlath, šéfdesignér automobilky. Ten potvrdil, že prvním elektromobilem značky v nabídce bude SUV X40. Na trhu se jej dočkáme krátce po premiéře Polestaru 2, prvního elektrické produktu sesterské automobilky, která se bude orientovat čistě na výkonné elektromobily.

Poté značka počítá s příchodem dalšího sportovně-užitkového vozu na elektrický pohon, kterým bude nová generace Volvo XC90. Ta by se měla začít nabízet coby elektromobil od roku 2021. Volvo dále potvrdilo, že elektrický motor bude nabízet u svých současných modelů a nehodlá tak rozšiřovat portfolio o další kousky.

Který z nich?

„Už není tajemstvím, že prvním elektromobilem Volva bude XC40. Přijede velmi brzy po Polestaru 2. Postupně pak elektrický pohon dostaneme do dalších částí modelové řady,“ uvedl Ingenlath při nedávném představení sedanu S60. „Přístupem k elektromobilům se lišíme od mnoha značek. Ale nikdo neví, jak jejich plány budou fungovat v dlouhodobém horizontu. Elektrifikace je budoucností automobilového průmyslu, ale jak to automobilka zvládne, když postaví nové čistě elektrické vozy? Je mnohem přirozenější udělat z toho další variantu pohonu,“ myslí si šéfdesignér Volva.

Švédové chtějí nakládat s elektřinou co nejvíce optimisticky a prodávat v roce 2025 50% všech svých vozů s čistě elektrickým pohonem. Volvo a Polestar budou do budoucna úzce spolupracovat, ale zatímco vozy Volvo budou především o funkční eleganci, Polestar se nebude bát ani velice odvážných designů a netradičních prvků.