Tesla je momentálně na špici v oblasti luxusních elektromobilů. Vydrží jí však tato pozice navždy? S nástupem novinek zavedených značek to bude mít velmi těžké.

Blýská se na horší časy?

Tesla se dá zcela jistě považovat za automobilku, která odstartovala éru elektrifikace. Zatím nadále z tohoto prvenství těží, protože je vždy o krok napřed a je prodávaná jako číslo jedna. Do segmentu luxusních elektromobilů však začínají pronikat další značky typu Audi, BMW či Mercedes, které pozici Tesly ohrožují. Potvrzuje to i studie PA Consulting.

Tu zajímala síla jednotlivých výrobců v oblasti elektromobility. A na základě získaných údajů přišla s tvrzením, že Tesla v příštím roce sice bude stále nejsilnějším výrobcem elektormobilů, ovšem již za dva roky bude vše úplně jinak. V roce 2021 by měl mít lepší postavení koncern Daimler, tedy Mercedes a následovat by poté mělo BMW a pak aliance Renault-Nissan-Mitsubishi. A Tesla se nám najednou propadne až na sedmé místo.

Jen to nejdůležitější

Společnost při svých závěrech pracovala hned s několika fakty. Tím prvním byl potenciál elektromobility na základě technologie a strategie, techniky baterií, sítě dodavatelů, finanční síly, nebo třeba partnerů. Každá oblast přitom měla jiný vliv na celkové hodnocení, třeba technika s strategie se na výsledku podíleli ze 30%, dodavatelská síť pak z 15%.

Každý z výrobců mohl v tomto systému hodnocení získat nejvýše 100 bodů, Tesla ukořistila 82 pro rok 2019, Daimler však disponuje pro rok 2021 88 body. N úplném konci žebříčku pak zaostává koncern FCa, který již nyní mešká například s konceptem Maserati Levante.

Nechme se tedy překvapit jak moc na sobě bude Tesla pracovat a dále se rozvíjet, protože již dnes se například mluví o Jaguaru E-Pace, že bude pro Teslu velice těžkým soupeřem.