Dva roky nás dělí od premiéry sportovního sedanu coby konceptu. V letošním roce by se pak měl automobil dostat do výroby.

Ruský sportovec

Lada Vesta se prodává již tři roky a za tu dobu se stala jedním z nejprodávanějších automobilů na ruském trhu. Tomu napomáhá i postupně se rozšiřující portfolio, kdy výchozí sedan doplnilo také kombi a oba tyto modely se dočkaly také verze Cross. Zároveň se rozšiřuje nabídka motorů, které se dělají také na CNG. A nyní přichází také sportovní varianta.

Její jméno je Lada Vesta Sport a jedná se o sériovou verzi stejnojmenného konceptu, který se představil v roce 2016 při oslavách 50 let od založení této ruské automobilky. Vzhled vozu byl poměrně výrazně přepracován. Automobil dostal jiné nárazníky, které se inspirovaly okruhovou verzí Vesty, která se pravidelně představuje nejen na domácích tratích, ale také na šampionátu WTCC.

Atraktivní vzhled

Díky novému přednímu nárazníku se spodním spoilerem vypadá Vesta skutečně velmi agresivně. Přepracovaný motiv písmena X se opticky rozšířil, na bocích jsou černě lakované kryty zadních zrcátek či nová 17 palcová kola s nízkoprofilovanými pneumatikami.

Zadní část je zajímavá svým difusorem s integrovanými koncovkami výfuku. Zajímavé jsou také nové falešné chladící otvory, do nichž jsou včleněny parkovací senzory. Víko kufru je ozdobeno sedentním spoilerem a integrovaným brzdovým světlem z diod. Podle Lady je k automobilu skutečně k užitku, protože jeho tvar byl laděn v aerodynamickém tunelu.

O pohon vozu se stará atmosférická osmnáctistovka se 107 kW výkonu. Dechberoucí hodnota to není, ale nesmíme zapomenout, že stále mluvíme o Ladě. Jako správný sportovní model má automobil také snížený podvozek. Oficiálně by se měl automobil představit na konci srpna na letošním ročníku moskevského autosalonu. Poté se již začne prodávat všem zájemcům.