Model Esprit byl v letech 1974-2004 vlajkovou lodí této automobilky. Nyní se zdá, že se opět vrací a to již v roce 2020.

Přijde legenda zpět?

O návratu této legendy se hovoří již několik let. V současné době je však návrat čím dát tím více jistější. Šéf Lotusu Jean-Marc Gales totiž před svým nedávným odchodem z firmy potvrdil, že přijdou dva nové sportovní modely, které jsou plánem nového vlastníka automobilky, kterou je čínské Geely.

Novinek bychom se měli dočkat již v roce 2020. Jednou z nich bude vůz, který by v hierarchii modelové nabídky stála nad současným modelem Evora. V zásadě by se tak mělo jednat o automobil, která bude velmi podobný někdejšímu veleslavnému espritu.

Dle některých zdrojů by mělo Geely nabídnout Lotusu modulární platformu Volva SAP, protože Geely vlastní i tuto Švédskou automobilku. Otázkou však je, jak by se tato platforma popasovala s motorem koncepčně uloženým v zadní části vozu.

Nové technologie i modely

U Lotusu bylo vždy zvláštností rozsáhle využívání hliníkových slitin. Ke spojování jednotlivých částí navíc využíval techniky obvyklé spíše v letectví, tedy nýtování a lepení. Dalším pokrokovým materiálem, který značka používá je kompozit. A právě všem těmto postupům by měl být Lotus věrný i nadále.

V rámci nového majitele navíc není vyloučenou používání motorů Volvo Drive-E. Ty by mohly nahradit současné motory od Toyoty, tedy 1,6 a 1,8 litrové agregáty v menších modelech a 3.5V v modelu Evora.

Budoucí novinky Lotusu jsou však ještě stále zastřeny hutnou mlhou nevědomí a tak se prozatím jen spekuluje. A to třeba o tom že přijde dvoumístný vůz, nebo že se nabídka vozidel bude rozšiřovat. Zda se tedy dočkáme i Espritu je dost možné.