Aston Martin momentálně nepracuje pouze na svých supersportech, ale zároveň pracuje i na futuristickém letounu s kolmým startem i přistáním.

Zajímavý nápad

Název projektu je Aston Martin Volante Vision Concept, a jedná se koncepci luxusního letounu s kolmým startem i přistáním, k jehož pohonu slouží elektřina a o řízení se starají autonomní systémy. Tento létající stroj pro tři osoby je výsledkem spolupráce designerského centra automobilky Aston Martin a univerzity Cranfield spolu s Cranfield Aerospace Solutions a také leteckou divizí Rolls-Royce. Ta dnes krom svého jména však nemá nic společného se známou automobilkou.

Technický skvost

Aston Martin, ani jeho partneři prozatím k novému konceptu neuvádějí nějaké bližší informace, ale zmiňují, že při jeho návrhu byly využity nejnovější poznatky z letectví, vývoje elektrických pohonů a autonomních technologií.

Design tohoto unikátního letadla se velmi výrazně liší od současných projektů jiných společností. Je to především díky designerům Aston Martinu, kteří si dali záležet na velice dynamických liniích, díky kterým letoun evokuje jak moderní stíhací letouny, tak také sportovní vozy Astonu v čele s modelem Valkyrie.

Budoucnost měst

Andy Palmer, prezident a generální ředitel společnosti v jednom o novém konceptu řekl, že se jedná o vizi budoucnosti dopravy. Budoucnosti, ve kterém budou centra měst řešit stále větší komplikace týkající se dopravy a právě takovýto letoun by mohl usnadnit dopravu na krátké vzdálenosti ve městech i mimo ně. Nechme se tedy představit, zda se taková vize ujme či nikoliv.