Automobilka Tesla je v současné době veřejnou akciovou společností, která se musí co čtvrtletí představovat skrze své výsledky a zároveň také představovat své plány do budoucna. Elon Musk by však rád společnost viděl v soukromých rukou.

Tesla v soukromých rukou

Být veřejnou společností má své pro i proti a Elon Musk v posledních letech začíná mít oněch proti již plné zuby. Na Teslu je v současné době vyvíjen obří tlak ze strany držitelů akcií, zákazníků a také médií a není proto divu, že by chtěl Musk své společnosti trochu více ulevit. Rozhodl se proto, že by se Tesla svěřila do soukromých rukou a zároveň by se s ní přestalo obchodovat na burze.

Elon Musk na svůj twitterový účet pro napsal, že by byl rád, kdyby byla Tesla předvedena soukromým investorům s hodnotou 420 dolarů za akcii, což je asi o 20% více, než se pohybuje cena akcií v současné době. Navíc sdělil, že oněch 70 miliard dolarů, které by bylo potřeba vykoupení všech akcií potřeba již má připraveno.

Všechno rozhodnou investoři

Prodej akcií však není pro jejich držitele nutností. Musk nabídl, že investoři by si akcie mohli ponechat a dáli být akcionáři, pouze by se s akciemi na burze již neobchodovalo a možnost jejich nákupu nebo prodeje by se otevírala každých 6 měsíců.

Pokud by k takové změně či restruktualizaci společnosti došlo, jednalo by se největší podnik tohoto druhu v historii. Pro Teslu by to znamenalo daleko větší svobodu v plánování, možnost většího soustředění na dlouhodobější projekty spojené s výraznými investicemi a i držitelé by mohli být, více klidnější, protože ceny akcií by nebyly ovlivňovány náhlými výkyvy způsobenými různými událostmi uvnitř společnosti. O výsledku tohoto Muskova nápadu budou hlasovat samotní investoři. Více detailů však není známo.