Elektrifikace je naprosto nezadržitelný trend, který prostupuje napříč automobilovým průmyslem. Hlavní motiv? Ekologie! Ovšem i elektromobily mohou výrazně zatížit životní prostředí!

A zase ten Volkswagen!

Aféra se opět týká Volkswagenu, která se dostal pod drobnohled Spolkového dopravního úřadu KBA. Automobilka totiž oznámila, že její elektrifikované vozy mají problémy s nabíječkami na palubě. Mohou totiž obsahovat prvky jedovatého kovu-kadmia. Dodavatel nabíječek však tento fakt nikde neuvedl.

Majitelé vozů však nemusí mít z ničeho strach. Podle automobilky nepřijde uživatel s kovem vůbec do styku a neděje se tak ani v servisu. Nadchází se totiž v elektrickém spínači, jenže je chráněn pevným obalem. Teoreticky by tak nemělo docházet ani k negativnímu vlivu na životní prostředí, ovšem auta s takovými dobíječkami nesplňují evropskou legislativu. VW tak produkci elektromobilu pozastaví a nabíječky nahradí zařízením od jiného dodavatele.

Koupe se v tom i pošta!

Stejný problém se týká také společnosti Detsche Post a jejích elektrických Streetscooterů. Nejdříve byl zjištěn vysoký obsah olova v jednom dílu, a o pár dní později se médii začal šířit informace o tom, že nabíječky taktéž obsahují jedovaté kadmium.

KBA už vydalo vyjádření ve kterém uvádí, že vysoký obsah těžkých kovů registruje, avšak neuvádí žádné další konkrétní informace. Zatímco Volkswgen začal situaci okamžitě po zjištění pochybění řešit, společnost Deutsche Post obvinění odmítá a říká, že jsou jejich výrobky tvořeny v souladu s aktuálními směrnicemi.

I v případě německé pošty by se mohlo stýt, že se jedovaté kovy stávají součástí elektromobilů kvůli chybě dodavatele. Společnost však slíbila, že v případě potvrzení pochybení okamžitě učiní přílušná opatření.