Zřejmě nejslavnější filmové auto bude vyrobeno v dalších 25 exemplářích. Aston Martin jej postaví spolu s renomovaným specialistou na filmové triky.

Klasika v novém

Aston se v poslední době nezabývá jen svými novými modely, ale tu a tam se vrátí k něčemu staršímu, co oživí, nebo připomene. Nedávno tak například oznámil stavbu dalších 25 kusů DB4 G.T. Nyní je tu však další podobný projekt, který je skutečně velmi speciální. Aston totiž oživí svůj nejslavnější model, filmovou DB5, která se objevila ve filmu Goldfinger.

Automobilka má v plánu vytvořit dalších 25 exemplářů tohoto historického vozidla a to přímo v jeho rodišti v městě Newport Pagnell, kde také sídlí divize Aston Martin Works, zabývající se takovými projekty. Vozy vzniknou ve spolupráci s produkční firmou bondovek také se specialistou na filmové triky Chrisem Corbouldem, který pracoval na již osmi bondovkách.

Právě on bude zajišťovat, že tyto DB5 budou skutečně speciální. Využijí totiž i výzbroj originálního filmového automobilu a tak nebude stejná jen barva laku, ale například i otáčecí registrační značky.

Budou zbraně i štíty

Čím dalším budou filmové repliky vybaveny Aston Martin ještě nespecifikoval. Jelikož ale nemá být automobil homologovaný pro běžné silniční užití, bude nejspíše mít výbavu originálu. Tomu tak nechyběly výklopné zbraně z předních směrových světel, ostří na propichování pneumatik či neprůstřelný štít na zadním okně. Uvidíme tedy, jak moc se Aston odváže, protože takové katapultační sedadlo spolujezdce může být docela oříšek.

Takový unikát bude rozhodně zajímavým sběratelským kouskem a tak není divu, že s za něj automobilka řekne závratných 2,7 milionu liber, tedy asi 79 milionu korun. Skutečně drahá sranda, jejíž cena však bude časem rozhodně stoupat.