Inovativní robot lehké konstrukce podporuje zaměstnance při výrobní operaci ‚zakládání pístu řazení’. Ve smyslu kooperace člověk-stroj tak poprvé ve výrobě ve společnosti ŠKODA AUTO řeší zaměstnanci a roboti vysoce citlivé úkoly společně.

Robot pro většinu z nás představuje stroj s humanoidní stavbou, který dokáže přemýšlet a dělat věci, tak jako člověk. Ovšem roboti se v poslední době stále více přibližují tomu, co nazýváme umělá inteligence a v budoucnu by měly být schopni například servisovat vozy bez jejich demontáže.

Unikátní způsob servisování

Roboti pojmenovaní Swarm, tedy roj, jsou revoluční technologií, na jejímž vývoji se podílí Rolls-Royce ve spolupráci s univerzitou Harvard. Rolls-Royce, to nejsou jen revoluční vozy, ale také letecké motory, kde je společnost skutečným pojmem. Například moderní letecký turbodmychadlový motor Rolls-Royce Trent 900 je nejen extrémně drahé, ale zároveň velmi složité a sofistikované zařízení.

A se složitostí jde ruku v ruce také údržba, která není pro množství jednotlivých překážek ničím jednoduchým. Pokud chce společnost na motoru něco zkontrolovat, musí demontovat jednotlivé díly, aby se k oné části dostala, a to je mnohdy velmi zdlouhavý a náročný proces.

I proto společnost vyvíjí roboty Swarm o velikosti zhruba 10mm. To je ideální velikost k tomu, aby se dostali do útrob motoru, kde pomocí kamery zkoumají v jakém stavu motor zevnitř je. Operátor pak může velmi jednoduše udělat obrázek o tom, v jakém stavu jednotlivé části jsou a poté přejít k dalšímu postupu.

Od letadel k vozům

Smyslem těchto robotů tak je snížit celkové náklady na údržbu tím, že se v některých případech zcela odstoupí od úplné demontáže motorů. Když přesně se tato technologie začne využívat i v praxi není momentálně vůbec jasné a pokud se tak skutečně stane, budou nejdříve využíváni v letectví.

Zda se dostanou i do automobilů také není vyloučeno. Do útrob automobilů by se pak mohly dostávat například otvorem pro zapalovací svíčku.