Mercedes-Benz Vans si pro 67. Ročník mezinárodního veletrhu užitkových vozidel v Hannoveru připravil futuristickou studii autonomního elektromobilu s výměnnými karoseriemi.

Budoucnost podle Mercedesu

Mercedes-Benz Vans bude na IAA v Hannoveru ve druhé polovině září prezentovat aktuální nabídku svých lehkých užitkových vozidel v čele s novou generaci modelové řady Sprinter, ovšem krom toho nabídne také náhled do budoucnosti.

Vision Urbanetic totiž německý výrobce prezentuje jako odpověď na otázky týkající se městské mobility. Zajímavá studie obsahuje krom samotného konceptu vozidla i umělou inteligenci, sloužící k ovládání celých vozových parků.

Ráno taková odpoledne maková

Projekt ovšem nejvíce přitahuje pozornost konceptem plně autonomního vozu, který stojí na platformě s elektrickým pohonem. Ta může nést karoserii pro dopravu osob, ale i nákladů. Tyto karoserie mohou být vyměněny manuálně, nebo automaticky, bez lidské obsluhy a platforma se může pohybovat i bez nich.¨

Urbanetics v čistě osobním provedení představuje vlastně jakýsi minibus pro městskou dopravu, který pobere až 12 cestujících, zatímco nákladní verze pojme až 10 europalet. Krom samotného vozidla s výměnnými karoseriemi je součástí projektu také umělá inteligence, která může řídit provoz vozového parku. V nočních hodinách a také ráno tak může například většina platforem nést užitkovou karoserii a sloužit pro rozvážku zboží, zatímco přes den během špiček může posloužit k přepravě cestujících.