Renault rozvíjí myšlenku autonomních lehkých užitkových vozidel určených do města. Výsledkem je novinka EZ-PRO, jehož výstavní premiéra se odehrála na výstavě užitkových vozidel v Hannoveru.

Zajímavý koncept od Renaultu

Renault se plně věnuje vývoji elektromobilů a svým zákazníkům již nyní nabízí model Zoe či lehké užitkové Kangoo Z.E.

Zároveň však pracuje i na rozvoji autonomních systémů řízení, což během letošního březnového autosalonu demonstroval koncept EZ-GO, který byl určen pro dopravu osob. Právě nyní na něj navazuje koncept lehkého užitkového vozidla EZ-PRO.

Francouzská automobilka v souvislosti s tímto konceptem neuvádí žádné technické údaje ohledně podvozku či pohonného ústrojí, ale vyzdvihuje koncepci provozu. Mý se totiž jednat o lehké užitkové vozidlo s elektrickým pohonem a autonomním systémem řízení, které je určeno především pro dopravu zboží po velkých městech koncovým zákazníkům.

Naděje pro města

Podle projektu automobilky Renault mohou právě vozidla tohoto typu v budoucnu nahradit dnešní klasické dodávky, kterou jsou v městech určeny pro zásobování a rozvoz zboží klientům. Koncept může pracovat samostatně a rovněž ve flotile spojené do krátkých autovlaků. Vozidla se mohou pohybovat bez lidské posádky, ale k dispozici může být i provedení s operátorem na palubě.

Podle prospektů automobilky by se měly flotily vozidel EZ-PRO výrazně podílet na zlepšení dopravních situací ve městech jako je Paříž díky svému plně elektrickému pohonu a nízkých emisích.