› ŠKODA VISION RS nabízí pohled na budoucí vozy ŠKODA v kompaktní třídě
› DNA vozů RS odkazuje na závodní speciály 180 RS a 200 RS z roku 1974
› Koncepční studie se inspiruje 117letou historií motorsportu značky ŠKODA
› Sportovní charakter a emoce v kombinaci s veganskými materiály a plug-in hybridním pohonem

ŠKODA VISION RS

Kompaktní studie ŠKODA VISION RS ukazuje, jak si ŠKODA představuje budoucí sportovní vozy RS. S odkazem na 117letou historii motorsportu budou mít vozy ještě emocionálnější a sportovnější design, ale zároveň budou také šetrnější k životnímu prostředí díky použití veganských materiálů a elektrickému pohonu. Kromě toho naznačuje studie ŠKODA VISION RS podobu budoucího modelu značky ŠKODA v populárním segmentu kompaktních vozů.

Označení RS, které bylo poprvé použito v roce 1974 u závodních vozů 180 RS a 200 RS, označuje od roku 2000 sportovní modely různých modelových řad ŠKODA, jako například vůz OCTAVIA RS, FABIA RS nebo vůz ŠKODA KODIAQ RS představený na letošním pařížském autosalonu. Studie ŠKODA VISION RS ukazuje, jak mohou v budoucnu vypadat vozy RS české automobilky. Kompaktní model spojuje silný sportovní charakter s ekologickým provozem a funkčností. Dynamické linie vozu a prvky z karbonu, lehkého a pevného, technicky vyspělého materiálu, používaného v motorsportu, posouvají DNA vozů RS na ještě sportovnější úroveň.

Díky elektrickému pohonu nabízí studie ŠKODA VISION RS výborné dynamické vlastnosti a je také úsporná. Plug-in hybridní pohon kombinuje benzinový motor o objemu 1,5 l a výkonu 110 kW (150 k) s elektromotorem o výkonu 75 kW a dosahuje systémového výkonu 180 kW (245 k). K životnímu prostředí šetrný provoz tohoto pohonu dokládá hodnota emisí CO2, která činí pouhých 33 g/km. Pří jízdě na čistě elektrický pohon, a tedy bez emisí, činí maximální dojezd studie ŠKODA VISION RS 70 km.

Kromě sportovního charakteru a emocionálního designu překvapuje pětidveřová koncepční studie, jak je pro všechny vozy ŠKODA typické, také funkčností a velkým prostorem. Délka studie činí 4 356 mm a nabízí místo pro 4 cestující. Objem zavazadlového prostoru činí 430 l. Díky moderním možnostem konektivity a hlasovému asistentovi Alexa od společnosti Amazon je studie ŠKODA VISION RS připravena i na digitální budoucnost.