› Plug-in-Hybrid o systémovém výkonu 180 kW (245 PS), elektrický dojezd 70 kilometrů a kombinované emise jen 33 g CO2/km
› Výrazné tvary naznačují další krok v designu modelů značky ŠKODA v provedení RS
› Studie spojuje inovativní veganské materiály a speciální povrchy s ekologickými výrobními postupy
› ŠKODA VISION RS bude mít premiéru na autosalonu v Paříži

Studie ŠKODA VISION RS

Studie ŠKODA VISION RS spojuje sportovní tradici české značky s ekologickou budoucností. Na říjnovém pařížském autosalonu bude tato výrazná studie se svým dynamickým designovým jazykem a efektivním plug-in-hybridním pohonem konkrétní předzvěstí dalšího vývojového stupně sportovních modelů značky v provedení RS a designu budoucího kompaktního vozu. Důraz na ochranu životního prostředí ŠKODA demonstruje také použitím ekologicky vyrobených a veganských materiálů.

Plug-in-hybridní pohon studie ŠKODA VISION RS kombinuje motor 1,5 TSI o výkonu 110 kW (150 k) s elektromotorem o výkonu 75 kW (102 k). Společně dosahují systémového výkonu 180 kW (245 k), díky němuž studie zrychluje z 0 na 100 km/h za 7,1 s, za 8,9 s pak zvládá zrychlení z 80 na 120 km/h. Kompaktní sportovní vůz emituje pouze 33 g CO2/km. S čistě elektrickým, lokálně bezemisním pohonem má vůz dojezd až 70 kilometrů. Ion-lithiový akumulátor s kapacitou 13 kWh lze nabít za 2,5 hodiny. Alternativně lze studii ŠKODA VISION RS nabíjet z domácí zásuvky nebo při jízdě dobíjet prostřednictvím rekuperace.

Zářivý bílý lak a karbon v působivém kontrastu

Díky xyrallicovým krystalům získává zářivě bílý lak studie ŠKODA VISION RS lehce namodralý odstín. Lak se skládá ze tří vrstev se speciálními organickými složkami, odráží teplo a snižuje tak teplotu interiéru. Výrazný kontrast k bílému laku tvoří černé karbonové díly karoserie. Z tohoto hi-tech materiálu, který se často používá ve sportovních vozech, je mimo jiné vytvořená nově tvarovaná maska chladiče, přední a zadní spojler, vnější zrcátka, boční prahy, vstupy a výstupy vzduchu i zadní difuzér.

Veganské materiály, ekologická výroba a speciální povrchy

Karbon, vyrobený ze 100% z recyklovaného polyesteru, našel široké využití i ve vzdušném interiéru: například na sedadlech, která se jakoby vznáší v prostoru a jsou potažená Alcantara®. Sedadla mají na bocích malé vlaječky připomínající založení Československa před 100 lety. Dalším příkladem odpovědného přístupu k životnímu prostředí jsou koberce z velmi pevné netkané textilie Piňatex, vyráběné z dlouhých vláken listů ananasovníku.

Sportovní volant nese střed v podobném designu, jaký mohou vídat fanoušci motorsportu ve speciálech. Zároveň je stejně jako zbytek interiéru potažen speciálním materiálem, který má na povrchu strukturu miniaturních trojúhelníků a odkazuje na nové DNA interiéru značky ŠKODA i do budoucích vozů značky.