Když Audi naposledy připravovalo vůz pojmenovaný Q1, vznikl z toho nakonec crossover se jménem Q2. Nyní však automobilka opět oživuje název Q1 a s ním i nový model.

Malé elektrické Audi

Audi má v plánu přinést svým zákazníkům skutečně širokou paletu elektromobilů. Do roku 2025 chce nabízet hned 12 elektromobilů. Jako první by mělo dorazit elektrické SUV e-tron, ke kterému přibyde ještě sportovně stylizovaný e-tron Sportback a také gran turismo e-tron GT. Součástí nabídku bude časem také elektřinou poháněné malé SUV nazvané eQ1.

U Audi totiž momentálně plánují, že by místo typického malé SUV nabídly takový vůz ale v elektrické variantě. To by znamenalo použité platformy MEB, kterou má koncern speciálně určenou pro elektromobily. Ta by vystřídala platformu MQB, která je určena pro klasické vozy.  S tím také souvisí pohon, protože elektrické vozy budou zadokolkami kvůli vyvážení.

Automobil, který je prozatím označován jako City Q má být módním městským vozem, který bude mít kompaktní rozměry a velmi prostornou kabinu. Důležitým prvkem bude také styl, který má Audi rozhodně zvládnutý.

Vše je zatím daleko

Kdy přesně by se novinka měla dostat na trh, není zatím jasné. Už příští rok bychom však měli vidět studii, která nám bude jeho podobu naznačovat. Ta se představí na autosalonu v Šanghaji konaném v dubnu 2019.

Není to poprvé, co Audi hovoří o plánech na vůz pojmenovaný Q1. O jeho příchodu se spekulovalo již v roce 2014, kdy avizovaný automobil byl nakonec označen coby Q2. Audi totiž získalo práva na označení vozu od Alfy Romeo a tak si vytvořilo prostor pro vytvoření ještě menšího crossoveru. Do toho se navíc začalo hovořit o nové, zvýšené verzi modelu A1, která by také mohla nést jméno Q1, popřípadě A1 Allroad.