Německá automobilka BMW svolává celosvětově 1,6 milionu automobilů s naftovými agregáty. Příčinou jsou problémy s EGR ventilem, které by mohly způsobit požár vozu.

Problém bude odstraněn

Letos v srpnu již jednou automobilka kvůli stejnému problému svolala. Tehdy muselo do servisů 480 tisíc vozů. Firmy nyní zjistila, že podobný problém se vykytuje ještě u dalších typů automobilů. Jejich majitelé budou sami vyrozuměni a rizikový díl jim bude v dílnách vyměněn. Svolávány budou automobily se čtyř a šestiválcovými motory vyráběné v letech 2010 až 2017.

P5edchozí svolávací akce se negativně promítla do hospodářských výsledků BMW. Spolu s náklady způsobenými přísnějšími pravidly pro testování emisí a pokračujícími spory v mezinárodním obchodě doprovázenými uvalováním cel zapříčinila zhoršení výhledů na letošní rok.

Dopad na automobilku

Automobilka již koncem září oznámila, že předpovídá mírný pokles svého hrubého zisku a to i přesto, že doposud počítala spíše s jeho stagnací. Problémy příliš nepřidají ani na celkové image značky, která vždy platila za spolehlivého výrobce automobilů.

Pro tak prémiovou značkou za jakou se BMW vydává je každá svolávací akce problém, je zároveň zajímavé, jak je možné, že BMW objevilo chybu u automobilů, které vyráběli již před osmi lety. Uvidíme jak se i tento problém promítne do hospodaření automobilky. A doufejme, že se nic takového již nebude opakovat.