McLaren vyrobilo svůj nejrychlejší automobil historie. Připomíná model F1 a to počtem vyrobených kusů i třímístným interiérem.

Unikátní automobil

McLaren oficiálně odhalil svůj nový model Speedtail, který spadá do vrcholné řady Ultimate Series. Výrobce jej označil jako hyper GT a je tedy jasné, že tento automobil si bere na mušku Bugatti a jeho Chiron. Romu bude chtít konkurovat vzhledem i vlastnostmi.

Novinka se stává nejrychlejším modelem značky, který jako první překonává legendární F1. Umí jet rychlostí až 403 kilometrů za hodinu díky speciálně navrženému módu Velocity. Ten optimalizuje chování hybridního pohonu vozu a upravuje jeho aerodynamiku nahnutím zadních křidélek a zatáhnutím digitálních kamer, které sledují dění okolo vozu. Spolu s tím se i sníží podvozek o 35 milimetrů.

Novinka však má i velmi dobrou akceleraci. Na třístovku to vytáhne za 12,8 sekund, zatímco P1 to zvládne za 16,5 sekundy. Detaily o pohonném ústrojí však prozatím známy nejsou. Ví se jen to, že se má jednat o systém kombinující vidlicový osmiválec s elektromotorem pohánějícím zadní kola. Výkon každopádně dosahuje 1 050 koní.

Jedinečný v každém detailu

Krom silného motoru se na vysoké rychlosti vozu podílí také perfektní aerodynamika. To je důvod, proč automobil vypadá, tak jak vypadá, tedy není úplně nejatraktivnějším vozem na trhu. Designéři totiž úzce spolupracovali s odborníky na aerodynamiku, aby bylo u vozu dosažení výjimečných aerodynamických schopností.

Díky tomu má velmi specificky protaženou záď odkud pramení tak název Speedtail. Celková délka vozu je 5, 137 mm a celá kabina je ve tvaru kapky. Interiér vozu sází na luxus a každý majitel si jej bude moci naspecifikovat přesně podle svých přání. Charakteristickým znakem je však centrální pozice řidiče stejně jako u McLarenu F1. Na něj odkazuje tak počet vyrobených exemplářů, kterých bude celkem 106. Pokud máte zájem, smůla, všechny jsou již prodané.