Již po roce 2020 by měl Volkswagen na trhu dodat nový elektrický crossover, který bude na poměry elektromobilů poměrně levný.

Malý a levný

Volkswagen se chce v následujících letech velmi expandovat v oblasti elektromobilů. Jedním z projektů, který spadne do rodiny I.D., bude malý elektrický crossover. Jeho přípravu potvrdil zdroj z automobilky, který nechtěl být jmenován. Zahájení prodeje takového vozu však ještě nebylo definitivně schváleno vedením Volkswagenem.

Hlavním lákadlem novinky by měla být cena, protože by měl být prodáván za cenu okolo půl milionu korun, což je na elektromobil velmi zajímavá cenovka. Automobilka s ním chce konkurovat především Tesle a věří, postupným rozšířením nabídky elektromobilů klesne jejich prodejní cena. Finální cenovka by tak mohla být menší než například u Modelu 3.

Velké plány

Plánem Volkswagenu je začít prodávat automobil po roce 2020 a ročně by chtěla vyrobit až 200 tisíc kusů. Kde by se vůz měl vyrábět není prozatím jasné, ale o produkci by se mohla postarat například továrna v Emdenu. Ta se dnes primárně zaměřuje na produkci VW Passat a spekuluje se o ní i jako o možném výrobci příští generace Škody Superb. Existují však plány, že se přeorientuje na výrobu elektromobilů.

Volkswagen momentálně řeší to, jak co nejefektivněji rozmístit výrobu svých modelů mezi jednotlivé továrny, a to především s ohledem na chystanou expanzi elektromobilů. Plány zahrnující i možnost nové výstavby v Bulharsku či Maďarsku se budou projednávat již 16. listopadu. Pokud budou schváleny, mohly by se zde vyrábět i vozy značky Škoda.