Steve Woznik kdysi snil o tom, že Apple postaví první autonomní vůz. Dnes se k nim ovšem staví mnohem skeptičtěji.

Nevěřící génius

Jako zakladatele Applu vidí většina lidí Steva Jobse, ovšem spoluzakladatelem byl také Steve Wozniak a Ronald Wayne. A právě Wozniak nyní prozradil, co si myslí o autonomních vozech na základě vlastní zkušenosti.

V interview peo CNBC přiznal, že kdysi měl sen o Applu coby producentovi prvního automobilu, který nebude potřebovat řidiče, ovšem svůj názor změnil a autopilota za nedílnou součást automobilů již nepovažuje. „Nevěřím v autonomní vozy. Lidé by měli zapomenout na to, že někdy budou vlastnit vůz, který řídí sám,“ rozhovořil se Wozniak.

Ví o čem mluví

Vysvětluje to tím, že silnice jsou postavené lidmi, kteří nejsou neomylní a autonomní systémy nemohou tento faktor zohlednit. Sám se přitom moderním technologiím vůbec nebrání, v garáží má dvě Tesly Model S a tedy i zkušenosti s Autopilotem. A právě z ní možná pramení jeho frustrace. „Tesla dělá hodně chyb. Opravdu mě nepřesvědčuje o tom, že autonomní vozy jsou budoucností,“ uvedl Wozniak, konkrétnější už ale být nechtěl.

Jak možná víte, Apple ve svých dílnách pracoval na projektu Titan, což měl být automobil právě se samočinným systémem řízení, ovšem v průběhu vývoje se firma dostala do problémů, které nakonec vedli k zastavení celého projektu. Otázkou však zůstává, zda jej zase nerozběhnou, protože podle posledních informací s Apple s myšlenkou svého vlastního vozu dost pohrává.