Svolávací akce jsou běžnou součásti světa automobilového průmyslu. Většinou je provádějí automobilky, které se tím snaží odstranit nějakou chybku, kterou na voze objevili až poté, co jej začali vyrábět. Ovšem v Kansasu mají velmi výjimečnou svolávačku.

Problém jménem JAP

Ta se týká registračních značek asi 700 automobilů. Vše rozpoutala 67letá Američanka Barbara Johnsová, která má japonské kořeny. Jí urazila SPZ, na které byla písmena JAP. Právě slůvko Jap se v anglickém jazyce používá pro označení osoby japonské národnosti a může mít pejorativní význam. Nejčastěji se používal během druhé světové války pro označování japonských nepřátel.

Paní Johnsová se narodila jen několik málo let po válce a onen hanlivý název nejspíše někdy slyšela a to zřejmě i na svou adresu. Sama to vysvětluje slovy: „Když to někde vidím nebo slyším, cítím se malá a ublížená,“ vysvětluje. Obrátila se proto na různé organizace i úřady.

Výměna

Stát Kansas se rozhodl její stížnosti vyhovět, a proto musí 731 majitelů SPZ s těmito třemi písmeny své plechové tabulky vyměnit. Kombinace je vybírána náhodně, ale přesto byli vyzváni, aby si vyzvedli novou značku.

Není to navíc poprvé, kdy se na značky JAP upozorňovalo. Již minulý rok na tuto problematiku poukázal Kaliforňan s japonskými kořeny Keith Kawamoto. Dostal prý ale jen omluvný dopis, což mu nestačilo a dále brojil proti tomu, aby takové značky nebyly používány nejen v Kansasu, ale nikde jinde ve Státech.