Volkswagen má v příštím roce v plánu zahájit éru elektromobility. Postarat by se o tom měl kompaktní inovativec I.D. Neo, který nahradí dnešní e-Golf.

Elektřina je tu

Volkswagen má vskutku velkolepý plán. Chce zahájit podobnou revoluci, jako se to kdysi podařilo s Broukem. Představí prvního zástupce své nové elektrické rodiny I.D., kterým bude kompaktní hatchback jménem Neo. Automobilka jej již nyní testuje v Africe, kde byly zachyceny také jen první špionážní snímky.

Přesto, že je automobil stále ukryt pod značnou vrstvou kamufláže, jeho silueta i aerodynamická kola prozrazují, jak by asi mohl vypadat. Novinka bude vycházet z konceptu I.D., který v roce 2016 příchod modelu naznačil. Zachován by měl být tvar automobilu i jeho rozměry, designové prvky a velikost kol. Proměnit by se však měla světla a to v pření, i zadní části.

Technické parametry

Novinka bude stát na základech nové architektury MEB, která je vyvíjena především pro použití u elektromobilů. Vyráběna bude v továrně ve Cvikově a Volkswagen se bude snažit především o přívětivou cenovku, která se bude pohybovat na úrovní dieselového Golfu. Kabina pak bude natolik prostorná, že se bude rovnat úrovni Passatu.

Nabízeny budou hned tři varianty výkonu s 48 kWh baterií, která urazí 330 kilometrů na jediné nebití, dále 55 kWh variantu s dojezdem 450 kilometrů a vrcholnou 62 kWh verzi s dojezdem 550 kilometrů. Novinka by měla být postupně doplňována o další elektromobily, kterými bude crossover vycházející z konceptu I.D. Crozz a také velkoprostorový model postavený na bázi I.D. Buzz. Dále se počítá s eletkrickým sedanem, a elektrickým kombi. Platformu MEB pak budou využívat i další vozy z koncernu VW Group.