Elon Musk ukázal svou vizi cestování po městech v brzké budoucnosti. Lepší by však bylo říci spíše pod městy.

Budoucnost v městské dopravě

Elon Musk představil první otevřený tunel své společnosti Boring Company, který by měl do budoucna představovat řešení silného provozu ve městech nejen v Kalifornii. Účastníci demonstrační jízdy řekli, že jízda byla působivá, byť trochu kodrcavá. Musk zdůraznil, že tunel ještě čekají úpravy, které se budou podílet na co nejplynulejší jízdě.

Hosté nastoupilid elektromobilu Tesla Model X nad zemí v Los Angeles u stanice známé jako O´Leary Station, která se nachází v jedné z obydlených oblastí. Poté byli spuštěni spolu s vozem do hloubky asi devíti metrů, červené světlo vystřídalo to zelené a řidič se rozjel. Některým účastníkům se dělalo nevolno, jiní si připadali jak na horské dráze, všichni však jízdu označovali za dechberoucí.

Přídavná kolečka

Musk řekl, že jim tak nějak před premiérou došel čas, ale tunel bude ještě upraven tak, aby byla jízda co nejpohodlnější a plynulá. Testovací jízda byla přitom mnohem pomalejší, než je plánovaná finální rychlost, která by měla být až 241 kilometrů v hodině.

Musk opustil ze svého původního plánu umístit samotné vozidlo na platformu která se bude pohybovat, ale místo toho vybavil vůz speciálními přídavnými koly, které drží vůz při vysoké rychlosti dostatečně daleko od tunelu. Cena kol by se měla pohybovat mezi 200 až 300 dolary.

Musk celý systém pojmenoval loop a má v plánu novinku nabízet nejdříve velkým americkým městům a časem i po celém světě. Tak uvidíme, zda se jeho nápad chytne či nikoliv.