Dvě SUV, čtyřdveřové kupé a hatchback i to budou elektrické novinky, které chce BMW představit do roku 2025.

Hned 12 elektrických novinek!

Mnichovská automobilka je prostřednictvím své divize BMW i v oblasti elektromobility již nějakou tu chvíli aktivní. Přesto po vzoru ostatních výrobců rovněž plánuje expanzi nabídky svých elektrických modelů. Do roku 2025 tak chystá hned 12 elektromobilů.

Prozatím bylo oznámeno jen pět z nich, z toho 4 ponesou logo samotného BMW a jedno MiniCooper. Také zvývajících sedm bude ve většině s logem BMW na přídi, ale výrobce počítá s rozložením nabídky mezi segmenty podle zájmu zákazníků. I proto si BMW už nechalo patentovat označení i1 až 19 až ix9, aby byla připraveno i na další rozšiřování nabídky po roce 2025.

Jako první dorazí středně velké SUV iX3 na bázi X3, se kterým se počítá na rok 2020 a zatím jen pro čínský trh. Někdy v této době bychom se měly dočkat také elektrického Mini. O rok později by pak měl dorazit také kompaktní sedan se siluetou sedanu i4, který bude podle všeho jakýmsi nástupcem dnešní dvojice 3 Gran Turismo a 4 Gran Coupé. iNext pak bude SUV o velikosti X5, které by mělo taktéž přijít v roce 2021.

Nové platformy?

„Vstupujeme do velkoobjemových segmentů, protože se domníváme, že poptávka po elektrických vozech roste, spolu s vládními podporami a rozšiřující se infrastrukturou. Strategii jsme změnili kvůli tomu, že naši zákazníci chtějí elektrifikaci napříč naší modelovou paletou,“ říká vedoucí divize BMW i Robert Irlinger.

BMW nepočítá s jedinou platformou určenou výhradně pro elektromobily, ale bude využívat některé stávající platformy, které budou pouze přepracovány pro využití v elektromobilu. „Každý další elektromobil bude buď kompatibilní s platformou CLAR nebo s ekvivalentní architekturou s pohonem předních kol,“ tvrdí Irlinger