Jeremy Clarkson je světově nejznámějším odborníkem na automobily a také automobilovým novinářem. Krom práce pro pořad The Grand Tour či moderování britského Chcete být milionářem, přispívá také do Sunday Times, kde hodnotí nové vozy a právě sem si dovolil přispět se svým hodnocením nejhorších vozů tohoto roku.

Smutní poražení

Mezi tyto nechvalně oceněné patří Dacia Duster, tedy model automobilky, kterou Clarkson doslova nesnáší. Na voze zkritizoval vzhled, slabý motor, vyšší cenovku lépe vybavených verzí a dokonce na adresu vozu řekl, že: „Nikdo nikdy nebude Duster řídit jemně. Nebo tiše. Nebo s nedotčenou důstojností,“.

Clarksonovi příliš nelichotí ani nová Audi Q8. Zaujala jej sice velmi chytrá technika vozu, přesto jej však zařadil do kategorie SUV vozů, které prostě nesnáší. Sem mimochodem patří všechna SUV krom Range Roveru a Alfy Romeo Stelvio. „Je to soupeř pro BMW X6, a to znamená, že je určen pro lidi, kteří jsou šílení,“ napsal novinář na adresu Q8.

Mezi nejhorší vozy se dostalo také nové Volvo V60 a to především kvůli svému problematickému turbodieselu. Clarkson ocenil fakt, že švédská automobilka chce dávat těmto motorům sbohem a zaměřit se na hybridní pohon. „Nic neříká víc o tom, že váš sexuální život skončil, než Volvo na vaší příjezdové cestě.“

Šťastní vítězové

A co vozy na druhé straně Clarskonova žebříčku? Dobře si podle něj vede Lamborghini Huracan Pefrormante, které ocenil jako auto roku 2018. „Rád si myslím, že Lamborghini vede skupinka desetiletých kluků. Jasně, dnes ho vlastní Němci, ale stále máte pocit, že kdyby ho nevedlo Audi, měl by Huracán na střeše lasery,“.

Mezi další oceněné vozy patří Porsche 911 RS GT2, Alpina B5, Aston Martin Vantage či Bentley Continental GT.