Rolls-Royce Motor Cars slaví. V loňském roce stoupl jeho prodej o 22% na rekordních 4107 vozů. Přispěl k tomu zájem o novou osmou generaci modelu Phantom a také prudký nárůst poptávky v Číně.

Velký úspěch

Rolls-Royce momentálně vyváží 90% své produkce. Firma uvedla, že prodej rostl ve všech regionech. V Číně prodej narostl o 40% a na celkovém prodeji měl podíl 20%. Největším regionem zůstal americký kontinent, který měl na celkovém prodeji podíl 30%. Británie měla na celkovém prodeji pak zhruba 10% podíl.

Automobilka je momentálně v rukou BMW. Celkem je anglickému výrobci automobilů 115 let a má zhruba 20 tisíc zaměstnanců.

Dobré zprávy v těžkých časech

Povzbudivá zpráva od výrobce veleluxusních vozů přichází ve chvíli, kdy se automobilový průmysl ve Velké Británii zmítá ve velkých problémech. Prodej vozů zde totiž v minulém roce prudce klesl a snížila se také výroba pro vývoz mimo zemi.

Generální ředitel automobilky Torsten Müller-Ötvös upozornil, že vozy automobilky jsou luxusním zbožím, které kupují klienti, kteří mají ve svých garážích již několik automobilů a nepotřebují je pro běžnou přepravu z bodu A do bodu B. Automobily jsou tak ve více jak 90% upravovány podle osobních přání, takže se jedná o naprosté unikáty. I přesto však připustil, že i taková značka jako je Rolls-Royce je ovlivněna změnami nálad spotřebitelů a i jeho se týkají recese.