Volvo se muselo v posledních letech potýkat s klesajícím zájmem o model V40. Proto se jej rozhodlo nahradit něčím, více atraktivnějším. Z V40 se tak stane SUV.

Konec zlatých časů

Volvo V40 se v současné generaci prodává od roku 2012, kdy Volvo chtělo modely jako A3, BMW 1 a A od mercedesu trumfnout kompaktním hatchbackem, které lehce evokuje kombi. V posledních letech ale jeho prodeje klesají. Loni bylo prodáno 77 587 kusů, což je 23% méně než předešlý rok.

Volvo se proto rozhodlo najít cestu ven a V40 se tak přímého nástupce nedočká. „Potřebujeme něco kreativnějšího, a tak jsme se rozhodli nahradit V40 něčím jiným,“ říká šéf evropské divize Volva Lex Kerssemakers. Novinka by tak měla mít vyšší stavbu karoserie a také elektrickou pohonnou jednotku.

Elektrická plány Volva jsou jasné a tak by to bez elektřiny ani nešlo. Automobilka počítá s tím, že do roku 2025 bude celou polovinu prodejů tvořit elektrické vozy. Jak jste si tedy možná dali dvě a dvě dohromady, příštím nástupcem modelu V40 bude SUV, což může trochu překvapit vezmeme-li v úvahu že jedno SUV se 40 ve jménu Volvo již má a je jím XC40, které dokonce nyní získalo titul evropské auto roku.

Kupé SUV

Vyplývá z toho tedy to, že novinka bude nejspíše kupé, což je dnes stále populárnější varianta. Značka s touto myšlenkou koketovala již dříve prostřednictvím konceptu XC Coupe, které však velikost přesně odpovídalo současné XC90.

Nepřímý nástupce V40 se představí nejdříve za 3 roky, což pro Volvo není nejlepší zpráva. „Nemůžeme dlouho otálet s uvedením nového auta, nechceme ztratit naše místo v segmentu. Věříme, že dokážeme zaplnit jistý prostor v dané kategorii, byť to nebude auto pro pravověrné milovníky hatchbacků,“ říká Kerssemakers.