Povinné ručení nepatří zrovna mezi zábavná konverzační témata. Pro spoustu lidí představuje pouze nutný výdaj v rozpočtu. Z toho důvodu v této oblasti existuje řada dezinformací a mýtů, kvůli kterým lidé přichází o spoustu peněz. Jaké to jsou?

Penále, sankce i statisícové dluhy. Takové můžou být důsledky toho, když si klient nezjistí dostatek informací o povinném ručení.

Analytici z portálu Porovnej24.cz, který porovnává ceny povinného ručení a dalších produktů, upozorňují na nejčastější omyly.

1) Při neplacení pojistného smlouva zanikne

Smlouvy povinného ručení se většinou uzavírají na jeden rok, a pokud je klient písemně nevypoví, automaticky se prodlouží. Tudíž pokud povinné ručení přestanete zničehonic platit, pojišťovna po vás bude nárokovat pojistné za nový rok a náklady upomínání.

Proto pokud chcete smlouvu ukončit, pošlete písemnou výpověď s dostatečným předstihem před datem výročí vaší smlouvy. Co se myslí dostatečným předstihem? Většinou je to 6 týdnů před datem výročí.

2) Povinné ručení kryje jen škody, které způsobíte jiným řidičům

Ano, povinné ručení je ze své podstaty určeno pro krytí škod, které způsobí ostatním řidičům na jeho automobilu nebo zdraví. Ovšem díky různým připojištěním k povinnému ručení je možné pojistit i škody, vzniklé na jeho vlastním voze.

V rámci povinného ručení si může pojistit například odcizení vozu, živelnou pohromu, srážku se zvěří a další případy poškození vlastního vozidla.

Cena těchto připojištění přitom nevychází draho. V tabulce můžeme vidět, o kolik se cena povinného ručení navýší v případě, že si klient objedná jednotlivá připojištění.

(Základem pro výpočet bylo povinné ručení pro řidiče vozu Škoda Octavia).

Připojištění Jak se to promítne na konečné ceně povinného ručení

 

Živelná pohroma + 300 až 510 Kč
Střet se zvěří + 500 až 820 Kč
Odcizení + 900 až 1051 Kč
Pojištění skel + 1100 až 1500 Kč

 

3) Zdražení ceny od pojišťovny si musím nechat líbit

V případě, že vám pojišťovna zdraží cenu povinného ručení, nemusíte jen smutně svěsit hlavu a jít si postěžovat kamarádům do hospody. Naopak, máte nárok na odstoupení od smlouvy. V případě, že obdržíte dopis, oznamující změnu ceny, máte měsíc na to, abyste podali písemnou výpověď.

Toto pravidlo má jen jedinou výjimku, a tou je zvýšení ceny z důvodu malusu za bourání (tzn. když pojišťovna zdraží z důvodu, že se řidičovi zvýšila nehodovost)

4) Povinné ručení nelze uzavřít na jiného člověka, než je řidič

Věděli jste, že povinné ručení můžete uzavřít klidně na vašeho bratra, otce nebo kamaráda? Pojistník a řidič totiž nemusí být nutně tytéž osoby.

Někteří řidiči si tak můžou přijít k nižší ceně pojištění, když uzavřou povinné ručení na svého otce nebo jiného člověka, který je starší než on a má vyježděný bonus.

5) Při převozu koupeného automobilu z ciziny mi postačí české povinné ručení

I méně bystrého řidiče zřejmě napadne, že pokud s koupeným automobilem řídí do Česka, bude pro tento převoz potřebovat nějaké pojištění. Řešením však není uzavření povinného ručení online u české pojišťovny, ale sjednání dočasného povinného ručení u zahraniční pojišťovny.

V cizině si sjednáte pojištění na převoz vozidla, a teprve až s ním přijedete do České republiky, založíte si povinné ručení u tuzemské firmy.

 

Přečtěte si také: Konec levného povinného ručení v Čechách?