BMW chce představit sériovou verzi svého elektrického SUV v roce 2021. Již nyní se však model iNext pilně testuje.

BMW i Next

BMW dlouhé roky označuje za svou vlajkovou loď řadu 7, tedy velký luxusní sedan. Ovšem nyní se v mnichově pracuje na zcela novém modelu, který bude představovat vlajkovou loď značku. Vycházet bude z loňského konceptu BMW Vision iNext a bude se tedy jednat o velké elektrické SUV.

Automobil je plánovaný na rok 2021 a přesto se již nyní velmi pečlivě testuje. Naposledy například v zimním testovacím středisku ve švédském Arjeplogu, kde se testuje jeho odolnost vůči extrémním klimatickým podmínkám.

A důkladné testování je skutečně potřeba, protože BMW iNext přiveze tu nejmodernější techniku. Ta se bude týkat autonomních technologií, konektivity, elektrifikace a také služeb. Mělo by se navíc jednat o elektromobil, který bude možné využít pro poloautomatickou jízdu.

Testování v mrazivém prostředí

Ve Švédsku je momentálně testováno především pohonné ústrojí, které poskytnou patřičnou radost z jízdy. I proto automobilka testuje nový elektromobil jako své klasické vozy s konvenčními pohony. Teploty hluboko pod bodem mrazu jsou pro elektrický motor a vysokonapěťovou baterií skutečnou výzvou. Zkušební tým tedy neustále analyzuje, jak se jízda po sněhem pokrytých silnicích, zamrzlých jezerech podepisuje na systému ukládání energie a dobíjení a jak se elektrická energie přenáší do elektromotoru.

Kluzký povrch se velice hodí pro testování pohonu všech kol a také podvozku. Na ledu pokrytém povrch lze vyvolat smyk i v nízkých rychlostech a proto lze snadno analyzovat, jak si speciálně vyvinutý podvozek stojí i v náročných situacích.