VISION iV je předzvěstí budoucí rodiny vozů ŠKODA s čistě elektrickým pohonem. Studie je prvním vozem značky postaveným na modulární platformě pro elektromobily (MEB) koncernu Volkswagen. ŠKODA Muzeum v Mladé Boleslavi vystavuje až do neděle 17. března hliněný model designové studie ŠKODA VISION iV, aktuálně prezentované na autosalonu v Ženevě.

ŠKODA VISION iV

Zaujme svou atletickou karoserií a důrazem na aerodynamiku a nabídne velmi prostorný interiér, který je pro vozy ŠKODA typický. Dvaadvacetipalcová kola představují výrazný optický prvek a dále podtrhují působivý vzhled vozu. Nápadnými detaily jsou také osvětlené krystalické prvky ve vertikálních žebrech masky chladiče nebo kamery namísto klasických zpětných zrcátek, jejichž kryty připomínají žraločí ploutve.

O bezemisní pohon se starají dva elektromotory, jeden na přední a jeden na zadní nápravě, díky čemuž VISION iV disponuje pohonem všech kol. Plochá ion-lithiová baterie je zabudovaná v podlaze vozu, čímž šetří místo, a umožňuje dojezd až 500 kilometrů v měřicím cyklu WLTP.

Inovativní technologie zajišťují větší bezpečnost a komfort a do nové éry vstoupila také oblast infotainmentu a digitalizace. Do infotainment systému vozu lze integrovat chytré telefony, které mohou být mimo jiné použity jako digitální klíč k otevření vozu.

Hliněný model konceptu ŠKODA VISION iV

Po dobu konání ženevského autosalonu, tedy od 5. března do 17. března, bude ve foyer mladoboleslavského ŠKODA Muzea vystaven hliněný model ve skutečné velikosti, který je předobrazem nové designové studie ŠKODA VISION iV. Jedná se o výsledek práce mezinárodního týmu ŠKODA DESIGN pod vedením šéfdesignéra Olivera Stefaniho. Studie VISION iV s čistě elektrickým pohonem naznačuje, jak by mohl vypadat první vůz značky ŠKODA na bázi modulární elektrické platformy (MEB) koncernu Volkswagen. V příštích čtyřech letech bude česká automobilka investovat zhruba dvě miliardy eur do alternativních pohonů i do služeb, souvisejících s mobilitou a do konce roku 2022 uvede na trh deset elektrifikovaných modelů.

Návštěvníci ŠKODA Muzea si mohou hliněný model zblízka prohlédnout do 17. března každý den od 9:00 do 17:00 hod.