ŠKODA KAMIQ nabízí nejmodernější asistenční systémy

Asistent pro udržování vozidla v jízdním pruhu (Lane Assist) a Front Assist jsou součástí standardní výbavy. Front Assist včetně funkce nouzové brzdy a prediktivní ochrany chodců sleduje pomocí radaru ve městě prostor před vozidlem a pomáhá tak předcházet nehodám. Asistent pro udržování vozidla v jízdním pruhu (Lane Assist) rozpozná pomocí kamery jízdní pruhy na silnici a pomáhá řidiči držet se ve zvoleném jízdním pruhu. Na cestách po dálnici až do rychlosti 210 km/h pomáhá řidiči také adaptivní tempomat (ACC), který je dostupný na přání. Adaptivní tempomat (ACC) udržuje nastavenou rychlost, případně upravuje automaticky rychlost podle vozidla jedoucího vpředu. Pomáhá tak řidiči při jízdě a zároveň zvyšuje bezpečnost. Pokud je vůz vybaven automatickou převodovkou DSG, tak vůz dokonce samočinně zastaví. Do tří sekund zajistí také automatický rozjezd vozidla. Asistent rozpoznání únavy (Driver Alert), který je dostupný na přání, varuje v případě poklesu koncentrace řidiče.

Bezpečnost zvyšují i další asistenční systémy, které jsou dostupné na přání. V případě hrozící nehody uzavře proaktivní ochrana cestujících Crew Protect Assist, která je dostupná ve standardu vozu, automaticky boční okna a předepne bezpečnostní pásy na předních sedadlech. V případě nehody chrání cestující devět airbagů, mezi které patří i kolenní airbag řidiče nebo zadní boční airbagy. Standardně dodávaná multikolizní brzda zabraňuje nekontrolovanému pohybu vozidla po srážce.

ŠKODA KAMIQ má mnoho moderních asistenčních systémů, které se starají o vysokou úroveň aktivní bezpečnosti a předchází nehodám. Asistent změny jízdního pruhu (Side Assist), který je dostupný na přání, rozpozná pomocí dvou radarů na zádi, když se zezadu blíží vozidla, která mají v úmyslu předjíždět nebo se již nacházejí v mrtvém úhlu. Řidič je na to upozorněn světelnou signalizací na vnitřní straně krytu zpětných zrcátek. Řidič tak mnohem lépe pozná hrozící nebezpečí. Asistent je schopen sledovat okolí za vozem do vzdálenosti 70 m a dokáže tak efektivně varovat před nebezpečím také na dálnicích a rychlostních silnicích. Součástí asistenta změny jízdního pruhu (Side Assist) je i asistent vyparkování (Rear Traffic Alert), který při vycouvání z parkovacího místa upozorňuje na objekty, které se nachází za vozidlem.

ŠKODA KAMIQ – nové městské SUV

Užitečným pomocníkem při parkování je na přání dostupná zadní parkovací kamera a na přání dostupný parkovací asistent (Park Assist), který vůz ŠKODA KAMIQ automaticky zaparkuje do podélných nebo příčných parkovacích míst a také z nich dokáže vyjet. Parkovací asistent je již vybaven asistentem pro manévrování (Manoeuvre Assist). Pokud senzory při parkování zaregistrují nebezpečnou překážku, která se nachází před nebo za vozidlem, automaticky vůz zabrzdí. Na přání dostupný asistent dálkových světel (Auto Light Assist) automaticky ztlumí dálková světla, pokud kamery zaregistrují blížící se vozidla nebo vozidla nacházející se před vozem.