Škoda plánuje elektrickou ofenzivu, ovšem narazila na problém. V České republice je závažný nedostatek dobíjecích stanic pro elektromobily. Proto se rozhodla tuto situaci řešit.

Škoda investuje do elektromobility v ČR

Skupina Volkswagen Group plánuje v příštích letech přinést na trh až 70 nových elektromobilů. Tyto plány se týkají také Škody, které představí svůj první elektromobil již letos. Jen o nových elektrovozech to však nebude. Výrobce musí reagovat i na nedostatečnou síť nabíjecích míst pro taková vozidla.

Z toho důvodu plánuje Škoda Auto vybudovat do roku 2025 infrastrukturu dobíjecích stanic, která bude obsahovat téměř 7 tisíc dobíjecích míst ve svých závodech v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchalbí. Nabíječky budou k dispozici primárně zaměstnancům společnosti a výrobce do nich investuje 32 milionu eur. Mimo tovární areály jich vznikne asi 3 100.

Momentálně stojí v Mladoboleslavském závodu na 300 dobíjecích míst, přičemž slouží především pro zkušební provoz.

Stále více elektromobilů

Budování takové sítě je pro automobilku nutností, protože nedostatek nabíječek je jedním z důvodů proč se lidé bojí investice do elektromobilu spolu s jejich vysokou cenou a stále poměrně nízkým dojezdem než u vozů konvenčních.

Expanzi v oblasti eletkromobility chce automobilka zahájit již letos. Na trh uvede čistě elektrickou verzi Citigo, které bude zcela nahrazovat konvenční varianty. V rámci faceliftu Superbu dorazí i jeho plug-in verze. V roce 2020 bude zahájena sériová výroba studie Vision iV a do roku 2022 by měla Škoda představit více jak deset elektrifikovaných modelů.