Okolo těchto značek nyní probíhá vyšetřování, a hrozí jim pokuta dosahující až 10% jejich celkového ročního obratu.

Tajná dohoda

Evropská komise je podezírá z uzavření tajné dohody v letech 2006 až 2014, která měla omezovat konkurenci při vývoji technologií pro čištění emisí u naftových a benzínových osobních vozů. Mohly se tak dopustit porušení antimonopolních pravidel EU.

Komise prozatím nemá oficiální prohlášení, již obeslala společnosti námitkami, které jsou jakýmsi mezistupněm vyšetřování. Evropská komise v nich vyjadřuje své podezření, ke kterému se mají společnosti vyjádřit. Pokud další vyšetřování zjistí jakákoliv pochybení, hrozí společnostem pokuta ve výši až 10 % z celkového ročního obratu.

Firmy společně mohou spolupracovat mnoha způsoby, aby zlepšily kvalitu svých produktů. Pravidla hospodářské soutěže jim však neumožňují, aby se dohodly na pravém opaku, tedy nezlepšovaly své produkty a nekonkurovaly si v kvalitě.

Dělejme to špatně

“Máme obavy, že to se stalo v tomto případě a že Daimler, VW a BMW mohly porušit antimonopolní pravidla EU. V důsledku toho mohla být evropským spotřebitelů upřena možnost koupit si auta s nejlepší dostupnou technologií,” uvedla Margaret Vestagerová, komisařka pro hospodářskou soutěž v prohlášení. Automobilky nyní mají příležitost na tento nález odpovědět.

V případě Volkswagenu se podezření týká hlavní značky VW a luxusních automobilek Audi a Porsche. Vyšetřování probíhá již od roku 2017 v souvislosti s podezřením na tajnou dohodu během razií v kancelářích autombilek BMW, Daimler, Volkswagen a Audi v Německu.