› Defekt pneumatiky zpomalil do té doby suverénního Jana Kopeckého, který musel přímo na rychlostní zkoušce měnit prázdné kolo, a přesto se po velké časové ztrátě dokázal propracovat na konečné druhé místo na 54. Rallye Šumava Klatovy
› Smůla v podobě nezaviněného defektu připravila Kopeckého s Dreslerem o šanci bojovat o 24. vítězství v seriálu Mistrovství České republiky v automobilových soutěžích
› Soutěž z kalendáře prestižního a mezinárodně uznávaného rallye seriálu vyhrál poprvé po pěti letech někdo jiný než posádka továrního týmu ŠKODA Motorsport
› Z vítězství se radovala dvojice Václav Pech – Petr Uhel, kteří uhájili náhle získaný náskok
› Na stupních vítězů náročné a tradiční české soutěže 2 vozy ŠKODA FABIA R5

ŠKODA FABIA R5

Nebyla to vyšší rychlost soupeřů, ale nezaviněný defekt pneumatiky v 8. rychlostní zkoušce, který během druhé etapy náročné 54. Rallye Šumava Klatovy připravil o vítězství a šanci získat 24. výhru v konkurencí nabitém seriálu Mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. Dvojice Jan Kopecký – Pavel Dresler, po velkém stahování druhá v cíli, gratuluje vítězné posádce Václav Pech – Petr Uhel. Tovární posádka týmu ŠKODA nadále zůstává ve vedení českého soutěžního šampionátu.

Tohle je rally! Krátce a výstižně by se dala charakterizovat smolná událost, které na 54. Rallye Šumava Klatovy ukončila neuvěřitelné pětileté kralování tovární posádky Jan Kopecký – Pavel Dresler, kteří na náročných šumavských tratích usilovali o vítězství s pořadovým číslem 24. Ještě v sobotu ráno, na startu druhé etapy, nikdo nepochyboval o dominanci posádky zelenobílého továrního speciálu ŠKODA FABIA R5. Kopecký s Dreslerem po skvělém výkonu v páteční první etapě hospodařili s téměř minutovým náskokem. O ten bohužel vinou defektu přišli hned ve druhé zkoušce sobotní etapy – na 19,29 km dlouhém testu s názvem „Strašínská“. Tato zkouška přinesla do jindy klidných vod českého rallye nečekanou zápletku.

„Krátce po startu na osmé rychlostní zkoušce jsme dostali defekt pneumatiky. Nevím kde a o co, ale v běhounu pláště se objevila díra, kterou unikal vzduch, a naše kolo rychle ztrácelo požadovaný tlak. Do konce testu bylo ještě daleko, tak jsme se s Pavlem rozhodli zastavit a kolo přímo na vložce vyměnit, abychom bezpečně a bez hrozby většího poškození vozu dojeli do cíle. Výměna nás stála drahocenný čas, kdy jsme se propadli až na 4. místo. Následná stíhací jízda nám zajistila stříbrnou medaili, protože tu zlatou si pohlídal Václav Pech s Petrem Uhlem – tímto jim s Pavlem gratulujeme,“ komentuje smolný průběh jinak bezchybně zvládnuté soutěže Jan Kopecký.

Náročných 170 km uskákaných šumavských silniček, na kterých se v první páteční etapě závodilo i za hluboké tmy, dokonale zvládly i posádky dealerských týmu, které reprezentují vybrané obchodníky české sítě značky ŠKODA. Ze třetího místo se raduje dvojice Mareš – Hloušek, jejichž ŠKODA FABIA R5 se těší podpory od ostravského, karvinského a hlučínského prodejce AUTOCENTRÁLA s.r.o. Na osmém místě dojela ŠKODA FABIA R5 posádky Březík – Omelka, kteří reprezentují společnost Samohýl Motor – prodejce a poskytovatele autorizovaných servisních služeb ve Zlíně, Vsetíně a Olomouci. Dařilo se i dalším týmům, kteří v rolích zákazníků oddělení ŠKODA Motorsport nasazují speciály ŠKODA FABIA R5. V TOP 10 konečných výsledků šumavské soutěže se značka ŠKODA objevila šestkrát.

Celkové výsledky 54. Rallye Šumava Klatovy (MČR)

1. Pech/Uhel (CZ/CZ), Ford Fiesta R5, 1:32.19,0 h
2. Kopecký/Dresler (CZ/CZ), ŠKODA FABIA R5, +12,7 min
3. Mareš/Hloušek (CZ/CZ), ŠKODA FABIA R5, +18,3 min
4. Kopáček/Rendlová (CZ/CZ), ŠKODA FABIA R5, +53 min
5. Černý/Černohorský (CZ/CZ), ŠKODA FABIA R5, +1:05,9 min

Číslo dne: 90

Tolik sekund potřeboval Jan Kopecký se spolujezdcem Pavlem Dreslerem k výměně prázdného kola, které se tovární posádka rozhodla měnit přímo na trati rychlostní zkoušky.

Kalendář Mistrovství České republiky v rallye 2019

Soutěž/Datum
Kowax Valašská Rally ValMez 29.–31. 3. 2019
Rallye Šumava Klatovy 26.–27. 4. 2019
Rallye Český Krumlov 17.–18. 5. 2019
Agrotec Rally Hustopeče 14.–15. 6. 2019
Rally Bohemia Mladá Boleslav 12.–14. 7. 2019
Barum Czech Rally Zlín 16.–18. 8. 2019
SVK Rally Příbram 4.–6. 10. 2019