Již v příštím roce by se mělo definitivně rozhodnout o životaschopnosti automobilky Tesla, která neustále balancuje na hranici životaschopnosti. Tvrdí to alespoň analytik společnosti Nord LB.

Tesla prodává akcie

Tesla se v posledních dnech rozhodla o navýšení svého kapitálu o 2,3 miliardy dolarů prodejem svých akcií a dluhopisů a sám Elon Musk přikoupil také akcie v hodnotě přes 20 milionů dolarů. Ty si po zveřejnění plánu připsaly zhruba 3%. “Je dobře, že si konečně opatřují peníze,” uvedl analytik Craig Irwin ze společnosti Roth Capital. “Pro (akciový) trh to zjevně znamená úlevu. Nyní se musejí vrátit zpátky do práce a prodávat více aut,” dodal.

Musk na nutnost navyšovat kapitál upozornil již dříve, což bylo do značné míry spojeno s nečekaným propadem tržeb v prvním kvartálu tohoto roku. Bylo to spojeno především s logistickými potížemi společnosti, kdy Tesla dodala 63 tisíc vozů což je mnohem méně, než se původně předpokládalo.

Velké výdaje

“Nejnovější údaje o dodávkách a zisku byly více než neuspokojivé,” uvedl analytik Frank Schwope ze společnosti Nord LB. “Stále musejí dokázat, že jsou schopni dosáhnout udržitelného zisku a že jejich vozy mají vysokou kvalitu. Nejpozději do roku 2020 uvidíme, zda je podnikatelský model Tesly funkční,” dodal.

Důvodem proč automobilka akumuluje kapitál, jsou výdaje, které jí do budoucna čekají. Ty jsou spojeny především s dostavbou a zahájením výroby v nově stavěné továrně v Šanghaji a také s přicházejícím Modelem Y. Automobilka nabídla investorům akcie a dluhopisy v celkové hodnotě až 2,3 miliardy dolarů. Akcí bylo nabídnuto hned 2,7 milionů a z toho 42 tisíc koupil sám Elon Musk. Ten je nyní majitelem zhruba jedné pětiny akcií Tesly v celkové hodnotě kolem 12,6 miliardy dolarů.