Největší čínský výrobce baterií pro elektromobily Contemporary Amperex Technology Ltd, zkráceně CATL, zahájil sériovou výrobu baterií s vysokým obsahem niklu.

Revoluční technologie

Společnost tuto novinku oznámila na jednání se svými investory. Baterie pojmenovaná NCM 811 obsahuje 80 % niklu, 10 % kobaltu a 10 % manganu. Díky tomu by měla mít baterie podstatně delší životnost a automobil by s nimi měl ujet na jedno nabití i větší vzdálenosti. Společnost uvedla, že sériová výroba této baterie byla zahájena a další vývoj se bude odvíjet od poptávky. CATL buduje svůj vlastní závod už i v Německu a v příštích dvou letech chystá další rozšíření výrobních kapacit. Jen v Loňském roce se společnosti podařilo navýšit své příjmy o 48 % na 29,6 miliardy jüanů, tedy přibližně 100 miliard korun.

Společnost vznikla v roce 2011 jako pobočka japonského výrobce baterií ATL, která prodává baterie pro osobní automobily, autobusy a kamiony. Mezi domácí zákazníky patří společnosti jako SAIC Motor, BAIC Group, Geely, Dongfeng Motor a Changan Auto. Co se zahraničních partnerů týče, tak baterie CATL najdeme ve vozech od BMW, Volkswagen, Daimler a Honda.