Lamborghini Představilo svou novinku prvotinu ze světa SUV v sériové podobě na konci roku 2017. Automobil se dostal do prodeje v loňském roce a prakticky ihned se stal jedním z nejúspěšnějších modelů značky všech dob.

Urus a rallyecross

Na popularitě by mu mohl přidat i nový pohár značky na uzavřených okruzích ve stylu rallyecrosu, tedy část tratě na hladkém asfaltu a část v terénu. Těchto závodů bychom se měli dočkat v roce 2020 a divize Squadra Corse, která se věnuje přípravě závodních vozů, pro tyto účely připravila Lamborghini Urus ST-X Concept.

Právě tento koncept by se mohl stát podle dostupných informací výchozím bodem ostřejšího provedení SUV od Lamborghini. Bližší informace k technice a výkonům takové verze sice ještě nebyly zmíněny, ale Urus ST-X Concept může její finální podobu jasně naznačovat.

Ostrá verze na okruh

Při představování tohoto konceptu bylo uvedeno, že se od výchozího modelu liší optimalizovanou technikou a kompletní bezpečnostní výbavou požadavků FIA. A právě toto optimalizování techniky by se mohlo promítnout i do sériového modelu a to spolu s některými dalšími novými díly karoserie, které budou vyráběny z uhlíkových vláken i výrazným snížením hmotnosti. V případě konceptu klesla váha oproti produkční verzi o 25 %.

Pod kapotou zůstal zachován přeplňovaný osmiválec o objemu 4 litrů s výkonem 478 kW a točivém momentu 850 N.m. Otázkou však, jestli by se tato motorizace dotkla i ostřejší verze, nebo u Lamborghini ještě o něco více přitvrdí.