› Jméno modelu v sobě odráží offroadový charakter, chuť k dobrodružství a odkazuje na výchozí model KODIAQ
› 35 studentů pracovalo na šestém žákovském voze 2000 hodin
› Pozornost upoutají zejména osvětlený nákladový prostor, naviják a světlomet na střeše
› Projekt dokládá kvalitu vzdělávání na Středním odborném učilišti strojírenském ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi

ŠKODA MOUNTIAQ je tu:

Šestý žákovský vůz je působivý dvoudveřový koncept pickupu na bázi modelu ŠKODA KODIAQ. Navrhlo a zkonstruovalo jej 35 talentovaných studentů podnikového učiliště ŠKODA AUTO v rámci jejich výuky. Jedinečný vůz nalakovaný ve speciální barvě oranžová Sunset a zaujme také výkonným navijákem, sedmnáctipalcovými koly Rockstar se speciálními pneumatikami s terénním vzorkem, osvětleným nákladovým prostorem a výkonným sound systémem. Od roku 2014 tento projekt každoročně potvrzuje vysoký standard vzdělávání v renomovaném Středním odborném učilišti ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi.

Šestý žákovský vůz dostal jméno MOUNTIAQ – tento název dokonale vystihuje spojení moderního životního stylu s vysokou užitnou hodnotou pickupu. Jako výchozí model si účastnice a účastníci projektu vybrali SUV ŠKODA KODIAQ. Po dobu osmi měsíců vkládalo do tohoto tradičního projektu úsilí a kreativitu hned 35 žáků (mezi nimi i šest dívek) Středního odborného učiliště strojírenského ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi. Celkem do projektu investovali více než 2 000 hodin práce. Přitom talentovaný dorost i v letošním roce podporovali odborníci z oblasti techniky, výroby a designu společnosti ŠKODA AUTO.

„Jméno MOUNTIAQ dokonale vyjadřuje dobrodružný charakter a jedinečné offroadové vlastnosti tohoto silného pickupu. Jsem neuvěřitelně hrdý na to, že jsem se mohl na tomto jedinečném projektu podílet,“ říká Petr Zemanec, jeden ze žáků z letošního týmu.

Žáci ve věku od 17 do 20 let začali s prací na studii vozu jménem MOUNTIAQ v září 2018 pod vedením vyučujících, v lednu pak začala praktická realizace. V prvním kroku byla zesílena karoserie, následně byla z modelu ŠKODA KODIAQ odstraněna střecha a vyrobena zadní stěna společně s bočními okny kabiny. Dveře řidiče a spolujezdce byly zkráceny a rozšířeny. Pro naviják na přídi vozu ŠKODA MOUNTIAQ vyvinuli žáci speciální držák, který snese enormní zatížení při nasazení v terénu. Integrace plně funkčního zadního výklopného víka vozidla na konci ložné plochy představovala jednu z největších výzev projektu. Nápis ŠKODA, provedený jednotlivými písmeny na zádi vozu, převzal MOUNTIAQ mimo jiné z modelů ŠKODA SCALA a ŠKODA KAMIQ, které jsou vybaveny tímto prvkem jako první sériové modely v Evropě.

Pro perfektní využití i mimo silnice zvýšili žáci světlou výšku téměř pět metrů dlouhého pickupu ve srovnání s modelem KODIAQ SCOUT zhruba o deset centimetrů. Dosáhli toho mimo jiné také montáží sedmnáctipalcových kol Rockstar II a pneumatik s obzvláště vysokým terénním vzorkem. Studie žákovského vozu má rozvor 2 788 milimetrů. MOUNTIAQ pohání výkonný benzinový motor 2,0 TSI o výkonu 140 kW (190 k).

ŠKODA MOUNTIAQ upoutá pozornost svou zajímavou karoserií, vysoko vyvedeným sáním, světelnou rampou na střeše a také navijákem a předním ochranným rámem. Vzhled vozu skvěle doplňuje lak v oranžovém odstínu Sunset, který si žáci navrhli sami. Další zajímavostí studie žákovského vozu 2019 je osvětlená ložná plocha a pod ní skryté úložné prostory.

Zářivý odstín barvy laku navazuje i v černo-oranžovém interiéru s koženou výbavou. Stejně jako u předešlých studií žákovských vozů i u modelu MOUNTIAQ ukázali žáci svou kreativitu a um překvapivými řešeními – například osvětlenou maskou chladiče.

Od roku 2014 umožňuje Střední odborné učiliště ŠKODA AUTO, které již existuje více než 90 let, mimořádně talentovaným žákům možnost navrhnout a postavit vlastní vůz. ŠKODA během projektu profituje ze zpětné vazby a nápadů budoucích odborníků. Zároveň své budoucí zaměstnance seznamuje s procesem výroby již během studia. Každý žák Středního odborného učiliště ŠKODA AUTO dostane po vyučení nabídku pracovního místa ve společnosti ŠKODA AUTO.