Pes patří v mnoha rodinách mezi zcela právoplatné členy a pokud se někam odjíždí, jede se také se psem. Pojďme se podívat na to, jaký způsob převozu psa je tím nejlepším.

V kufru nebo na sedačkách?

Mít psa v automobilu na volno během jízdy může přinést celou řadu problémů. Mezi ně patří nejen vysoká pokuta v momentě, kdy vás chytne policie, ale také velké problémy v momentě, kdy dojde k nehodě. V takovém případě je totiž ohrožen jak život psa, tak také celé posádky. Padesátikilový pes se totiž i při nehodě v městské rychlosti mění na těžkotonážní projektil, který je schopen minimálně velmi závažným způsobem ublížit.

Za vůbec nejbezpečnější způsob převozu psa v automobilu je vozit jej v kufru, který je síťkou oddělený od posádky. Pes zde má dostatek prostoru, v případě nehody nemůže nikoho ohrozit. Jenže pokud je nehoda vedena na zadní část vozu není příliš v bezpečí. Navíc často nelze psa převážet jen tak v kufru, protože ten je doslova zaplněný nejrůznějšími věcmi.

Nejideálnějším řešením je tedy zadní sedačka. Ta však musí být vybavena speciální dekou, abyste si nezašpinili interiér a pak také speciální kšíry, do kterých se pes upne, aby v případě nehody nepoletoval vozem. Kšíry je nutné mít takové, které jsou vybaveny potřebnou atestací a k nim ještě náleží pás, která se připne k isofixu.