Toyota se chystá na šest elektrických modelů prodávaných po celém světě, další čtyři budou určené pro lokální trhy.

Toyota a elektřina

Toyota je především propagátorem hybridů, kterým věřila více než elektromobilům. Těm jako by se i tak trochu vyhýbala, na rozdíl od jiných velkých výrobců nezveřejnila žádné velkolepé plány na expanzi v této oblasti. Jenže tlak je velký a doba si elektromobily zkrátka žádá. A proto i Toyota přichází s oznámením, že svou nabídku elektromobilů rozšíří.

Počínaje rokem 2020 bude na trh postupně uvádět deset bateriových elektromobilů, z nichž šest nabídne globálně. Zbytek bude nabízen jen ve vybraných lokalitách. Nabídnout by měla minivozítko s dojezdem pouhých 100 kilometrů, které bude nabízeno jen doma v Japonsku.

Většina automobilů bude postavena na základech platformy e-TNGA, což je inovovaná verze klasické platformy TNGA. Nová platforma je určena pro šest typů vozidel, velké SUV, středně velké SUV, Crossover, minivan, sedan a kompakt. Baterie najdeme v podlaze a vozy nabídnou díky možnosti pohonu obou náprav pohon všech kol.

Velké plány

Chystané vozy bude Toyota vyvíjet společně se Subaru, a to velké SUV, které si pak bude prodávat každá značka sama. To bude mířeno především na americký trh. Spolu se Suzuki a Daihatsu zase automobilka vyvíjí malé městské elektroauto.

Chystané vozy by měly těžit z nově vyvíjených baterií s pevným elektrolytem. Ty chce Toyota představit během Tokijské olympiády konané v roce 2020. Jejich kapacita by měla být až dvakrát vyšší, což by vozům dodávalo tolik očekávaný dojezd.

Toyota však bude i nadále věrná hybridům. Do roku 2025 by měly všechny Toyoty a Lexusy nabízet svou elektrifikovanou verzi a prodeje budou dosahovat 5,5 milionů vozů ročně.