Jak to tak vypadá, tahač Tesla Semi rozhodně nepřijde v původně avizovaném datu a zájemci si budou muset počkat na informaci kdy vlastně nejméně na závěr příštího roku.

Tesla Semi byl představen v roce 2017. Tehdy Tesla mluvila o premiéře v roce 2019 ovšem nyní Elon Musk přiznal, že tento plán je nesplnitelný a že je nutné premiéru elektrického tahače přesunout na jindy.

Prohlásil to na schůzce akcionářů, kde potvrdil, že start nové sériové produkce se opozdí o celých 12 měsíců. Důvodem je nedostatek akumulátorů, bez kterých postrádá start výroby v původně stanoveném datu zcela smysl.

Musk ale přislíbil, že udělá vše pro to, aby bylo zajištěno co nejrychlejší vyřešení tohoto problému. Musk se nebránil ani vstupu společnosti do těžebního průmyslu. Žádné další podrobnosti na toto téma však schůze nepřinesla. Není ani známo to, jakým způsobem chce společnost proces urychlit.

Je jasné, že běžný uživatel nejspíše z této zprávy smutný příliš nebude. Nicméně jsou tu i velké společnosti, které drží předobjednávky i na desítky kusů tohoto tahače. Mezi nimi najdeme například UPS, FedEx nebo Walmart. Ti všichni s vozem již počítali a nyní budou muset pozměnit své plány.

Semi by mělo nabídnout dojezd až 800 kilometrů na jediné nabití, nosnost až 36 tun což je v USA povolené maximum a zrychlení z 0 na 100 za 20 sekund. Bez přívěsu to zvládne dokonce za 5 vteřin.