Evropská unie vydává nové nařízení, podle kterého musí být veškeré vozy s elektrickým pohonem vybaveny akustickým zařízením kvůli bezpečnosti.

Povinnost pro všechny

Evropská unie přichází s nařízením, které ukládá za povinnost všem vozům v režimu pohonu na elektřinu vydávat varovný zvuk. Nařízení se ta dotkne čistě elektrických a plug-in hybridních vozů. Není však zatím jasné, jak to bude s hybridy. Logicky by se měl takový systém objevit ve všech hybridech, které jsou vybaveny režimem jízdy na čistě elektrický pohon, i přesto, že jsou tak schopny ujet jen velmi krátkou vzdálenost.

Podle nařízení musí být tento systém funkční do rychlosti 20 kilometrů v hodně a vydávat zvuk alespoň 56 dB, což je zvuk, jaký vydává například váš elektrický zubní kartáček. Zvuk má být nepřetržitý a má být jasně patrný úmysl řidiče. Lze tedy předpokládat, že akustika se bude měnit podle zrychlení či zpomalení vozu. Nařízení vejde v platnost od července tohoto roku.

Jednotlivý výrobci přistupují k systému různým způsobem. Například elektrický Jaguar I-Pace je jím z výroby již vybaven, funguje do rychlosti 20 kilometrů. Ovšem jiné modely nabízejí tento zvuk skrze svůj audiosystém. Ten je navíc možné konfigurovat.