Německá automobilka bude Američanům poskytovat platformu pro elektromobily. Oba výrobci se také pustí do společného vývoje užitkových vozů.

MEB pro Ford

Ford a Volkswagen potvrdily zahájení vzájemné spolupráce s tím, že se bude týkat vzájemného vývoje užitkových automobilů a pick-upů. Firmy již od začátku dávaly jasně najevo, že se spolupráce může do budoucna dále tozšiřovat, přičemž nejčastěji se psalo o vzájemném partnerství v oblasti elektromobility. A jak všichni předpokládali, tak se také stalo. Ford totiž v pátek oznámil rozšíření partnertsví s Volkswagenem, které se týká právě elektromobilů.

Volkswagen totiž nakonec bude sdílet s Fordem platformu MEB, která byla vyvinuta speciálně pro použití v elektromobilech, což oběma automobilkám přinese ušetření nákladů vložených do této architektury a Ford získá techniku. Zvláště pro Ford je takováto spolupráce velice důležitá, protože má v plánu oživit svou aktivitu na starém kontinentu.

Ford potvrdil, že MEB použije minimálně jeden elektromobil, který bude nabízet na evropském trhu. Vyrábět by se měl začít v roce 2023 v Kolíně nad Rýnem, přičemž by se mělo jednat o vysoobjemový automobil. Nebude se tedy určitě jednat o elektrický sportovní automobil.

Ford má v plánu prodávat více než 600 tisíc kusů vozů ročně jen v Evropě s platformu MEB, přičemž vedení nyní zvažuje přidání ještě jednoho takového modelu. V rámci dohody by měl Volkswagen Fordu poskytovat i další technologické komponenty.

Volkswagen zároveň investuje do společnosti Argo AI, která se zabývá vývojem autonomních vozidel, ve které drží podíl také Ford. Obě automobilky mají v plánu do budoucna vlastnit ve firmě stejnou část, přičemž dohromady jim bude náležet většinový podíl. Vývoj této společnosti pak bude především využíván v technologiích pro obě automobilky.